Main menu

header

de Daniela Purgaru

Este suficient să auziţi cuvintele carne crudă şi vă trec fiorii. Atenţie! Simplul fapt că pisica a devenit dintr-o felină sălbatică una de casă nu înseamnă că este negată condiţia ei de carnivoră absolută. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus următoarele despre hrana crudă.

Regimul alimentar trebuie să fie echilibrat
Pisica a evoluat de-a lungul miilor de ani ca mâncător de hrană crudă. Atunci când este echilibrat în mod adecvat (conţinând inclusiv carne şi oase), regimul alimentar cu hrană crudă al unei feline poate asigura un amestec ideal de proteine, calciu şi apă. Deşi acest tip de alimentaţie pare imbatabil pe hârtie, în realitate el a dus la divizarea lumii animalelor de companie. O fi această alimentaţie plină de substanţe nutritive, dar, pentru mulţi critici, riscurile prezentate de hrana netratată termic sunt greu de acceptat.

Nu este afectată de Salmonella
În hrana pe care o produc pentru pisici, companiile specializate, mai ales când vorbim despre cea superpremium, folosesc aceeaşi carne de pasăre (pui întregi, crescuţi în mod ecologic în ferme de ţară), dar este foarte dificil să faci un produs din carne crudă de pasăre care să nu conţină deloc Salmonella. „Dacă îi dai unei pisici să mănânce Salmonella, aceasta va ucide 98% din ea înainte să fie eliminată prin fecale. Asta pentru că felina posedă o enzimă în salivă (lisozima) ce atacă bacteriile de îndată ce îi pătrund în gură”, ne-a spus medicul veterinar.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.