Main menu

header

de Daniela Purgaru

Un grup de cercetători israelieni care studiau obiceiurile albinelor a descoperit că aceste insecte îşi încep ziua cu tutun şi cofeină. Conform observaţiilor efectuate în natură, harnicele preferă de dimineaţă nectarul ce conţine o mică doză de nicotină şi cofeină în detrimentul altor tipuri de nectar cu care se hrănesc în timpul zilei.

Grepfrutul, în topul preferinţelor
Nectarul florilor este alcătuit, în primul rând, din zaharuri ce produc energia necesară insectelor polenizatoare. Dar acesta conţine şi substanţe toxice, cum ar fi cofeina şi nicotina. Ultima se întâlneşte, în mod natural, în diferitele specii de arbori de tutun, iar prima este preponderentă în citrice, mai ales în floarea de grepfrut.

Dependenţă sau evoluţie?
Testele efectuate de cercetătorii Universităţii din Haifa au evidenţiat încă o dată că albinele din zona mediteraneană a Israelului şi Palestinei sunt aproape dependente de nectarul cu concentraţii maxime de nicotină şi cofeină. Entomologii israelieni sunt totuşi de părere că este dificil de determinat dacă substanţele dătătoare de dependenţă au apărut în urma unui proces evolutiv destinat eficientizării actului polenizării.
Cercetările continuă, pentru a se stabili dacă albinele au devenit cu adevărat dependente de nicotină şi cofeină sau dacă nectarul cu toxine conţine mai multe zaharuri faţă de alte tipuri din flora locală.