Main menu

header

de Daniela Purgaru

Marele rechin alb este într-un mult mai mare pericol de dispariţie decât rechinul tigru. În prezent, există în lume puţin peste 3.500 de exemplare răspândite pe întregul spaţiu oceanic.

„Ar fi bine să aibă mai mult spaţiu”
Uniunea Internaţională pentru Protejarea Naturii a stabilit o listă cu cele mai ameninţate specii. „Se estimează că numărul total de rechini albi este mai mic decât numărul rechinilor tigru ce sunt deja ameninţaţi. Unii spun că nu le pasă, pentru că aceştia îi rănesc pe înotători, dar eu cred că ar fi mai bine să aibă ceva mai mult spaţiu, să poată trăi”, a declarat recent Ronald D‘Or, de la Centrul de Cercetare a Vieţii Marine.

Există soluţii pentru coexistenţă
Soluţii sunt întotdeauna, spun cercetătorii. Contează însă voinţa pentru a proteja animalele de lângă noi. „Australienii dispun de un sistem ce le permite să detecteze rechinii albi datorită emiţătoarelor instalate pe animale. De îndată ce unul se apropie de coastă, receptorul apelează telefonul responsabilului de plajă, acesta putând să închidă locul instantaneu. Prin urmare, se poate coexista cu fiinţele marine”, a completat Ronald.

Scădere cu peste 97%
În 2007, biologii marini de la Universitatea Dalhousie, din Canada, au analizat rezultatele cercetărilor efectuate asupra vieţii marine în perioada 1970-2005 şi au constatat o scădere evidentă a efectivelor de rechini. Numărul exemplarelor a scăzut cu peste 97% la mijlocul anilor ’80, din cauza pescuitului intensiv şi a coliziunii cu vapoarele mari.