de Gabriela Niculescu
- Posesorii de animale duc o viaţă mai lungă
Viteza în care trăim, stresul şi neglijarea momentelor de relaxare aduc efecte nedorite pentru sănătatea noastră. Înţelepţii au încercat să ne atragă atenţia că echilibrul de care avem nevoie nu trebuie căutat în tehnologii avansate, ba, dimpotrivă, în natură, în cei mai buni prieteni ai noştri, necuvântătoarele. Animalele de companie ne influenţează viaţa în mod deosebit, iar cercetătorii acordă din ce în ce mai multă atenţie efectelor produse în urma interacţiunii cu ele. Veţi afla în continuare la ce concluzii uimitoare au ajuns specialiştii de peste Ocean.
Câinii vă reglează tensiunea, colesterolul şi trigliceridele
Cercetările arată că prezenţa acestora îi ajută pe stăpâni să aibă valori normale la măsurarea tensiunii arteriale, colesterolului şi trigliceridelor. De asemenea, posesorii de câini trăiesc mai mult după ce au suferit un atac de inimă şi fac mai multă mişcare decât persoanele care nu au un exemplar. „Câinii au un efect remarcabil în ceea ce priveşte fericirea şi longevitatea oamenilor”, este de părere dr. Marty Becker, autorul cărţii „Puterea vindecătoare a animalelor”. „Simpla atingere a celui mai bun prieten al omului este asemănătoare cu un tratament la spa. După doar un minut sau două, corpul eliberează substanţe precum dopamina şi serotonina”, completează specialistul. La toate acestea se mai adaugă modul remarcabil al acestor animale de a detecta cancerul şi de a anticipa episoadele epileptice.
Torsul pisicilor vă eliberează de stres
„Acestea îşi pot ajuta stăpânii să se elibereze de stres la fel de mult ca şi câinii”, este de părere cercetătorul Alan Beck. Mai mult, cercetările arată efectele benefice ale prezenţei animale asupra sănătăţii stăpânilor. Un studiu efectuat la Universitatea din Minnesota a demonstrat faptul că persoanele care nu au pisici sunt supuse unui risc cu 40% mai mare de a muri în urma unui atac de inimă faţă de persoanele care au o felină. Mulţi proprietari de pisici au declarat că, atunci când nu se simt bine sau sunt bolnavi, micile lor animale se cuibăresc pe lângă ei, ajutându-i să îşi revină. Fenomenul nu a fost încă explicat, însă dr. Beck este de părere că temperatura ridicată a corpului pisicii, de peste 38 de grade Celsius, are efectul unei sticle cu apă caldă lipită de corp. Iar cele 25 de vibraţii pe secundă ale pisicuţei, atunci când toarce, ajută presiunea arterială a stăpânului să scadă.
Peştii vă scapă de temeri
Un acvariu este alternativa cea mai bună dacă sunteţi stresaţi sau alergici la părul de câine sau de pisică. „Când te uiţi la peştii din acvariu este ca atunci când asculţi muzică”, spune dr. Beck. Multe studii au demonstrat faptul că petrecerea timpului în natură eliberează oamenii de stres şi ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate, iar un acvariu cu peşti este un lucru asemănător cu aceasta. „Un acvariu este un mic ecosistem pe care ţi-l aduci în casă”, adaugă dr. Beck. Dacă un pacient care se pregăteşte de o intervenţie la dentist priveşte un acvariu timp de 20 de minute, este mai puţin stresat de operaţie, efectul fiind asemănător cu cel al hipnozei, arată un alt studiu.
Păsările vă energizează
„Prietene cu noi de mulţi ani, abia acum păsările au fost recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra sănătăţii oamenilor”, spune dr. Gregg Takashima. La fel ca şi peştii, aceste vieţuitoare aduc natura în casă, având un efect relaxant şi chiar energizant. Nu este nevoie să vă cumpăraţi o colivie şi să o ţineţi în casă. Dacă le priviţi în curte, efectul asupra sănătăţii este acelaşi. De asemenea, puteţi încerca o versiune DVD. S-a demonstrat că dacă un om stresat priveşte imagini cu păsări, primate sau peşti îi scade tensiunea arterială.
Caii redau încrederea
Această listă nu ar fi completă fără ei, spun specialiştii. „Câştigând controlul asupra unui cal, un animal mai mare decât dumneavoastră, e ca şi când aţi controla problemele vieţii”, explică dr. Beck. De aceea, aceste animale sunt folosite în mai multe programe şi terapii ce ajută diverse categorii de persoane: femei abuzate, persoane cu dizabilităţi sau care au probleme de alimentaţie. „Călăritul ajută foarte mult persoanele imobilizate în scaunul cu rotile, dându-le senzaţia de libertate”, spune dr. Takashima.
Hamsterii responsabilizează copiii
Aceştia, la fel ca şi alte „animale de buzunar”, precum porcuşorii de Guineea, sunt prieteni de nădejdie ai omului. De asemenea, pot ajuta copiii să experimenteze ideea de responsabilitate şi de apreciere pentru viaţă sau moarte. Totuşi, American Academy of Pediatrics nu recomandă creşterea acestor animale persoanelor care au copiii mai mici de 5 ani, întrucât hamsterii sunt purtători de salmonella şi-i pot îmbolnăvi pe micuţi.
Pentru a evita alergiile la părul de animale, specialiştii recomandă să lăsaţi copiii să se joace cu puii acestora. Cele mai frecvente cazuri de alergii apar la persoanele care n-au avut tangenţe în copilărie cu animalele
Animalele de companie sunt folosite de specialişti în scop terapeutic, acţiune ce poartă denumirea de zooterapie. Aceasta ameliorează problemele de natură psihologică, emoţională sau socială pe care le au anumiţi pacienţi. Animalele ajută în recuperarea copiilor cu diferite dizabilităţi, sunt benefice bătrânilor care şi-au pierdut, în timp, anumite abilităţi, ajută persoanele stresate să depăşească momente dificile din viaţa lor, micşorează riscul apariţiei bolilor de inimă, controlează nivelul stresului şi uneori descoperă anumite boli grave. Cu cât suntem mai ataşaţi de un animal, cu atât influenţa lui pozitivă asupra sănătăţii noastre este mai mare. Zooterapia s-a dovenit utilă şi pentru pacienţii internaţi în spital, întrucât îi face să răspundă mai rapid la tratamentul medicamentos şi să-şi depăşească frica şi durerea.