Main menu

header

de Daniela Purgaru

Chiar dacă puiul de animal pe care îl deţinem arată şi se comportă normal, el poate fi afectat de anumite moşteniri genetice ce nu se manifestă imediat după naştere. Una dintre aceste surprize neplăcute poate fi lipsa unui organ, ca de exemplu rinichiul. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet - Ilioara din Capitală ne-a spus mai multe despre aceste lucruri.

Lipsa rinichiului, cea mai des întâlnită anomalie
Lipsa şi subdezvoltarea anumitor organe din corp se numesc agenezie şi, respectiv, hipogenezie. Cel mai des, acestea se petrec la rinichi. „Agenezia renală reprezintă lipsa congenitală a unui rinichi. Acest defect anatomic evoluează, de obicei, asimptomatic, fiind descoperit în cursul intervenţiilor chirurgicale sau examenului necropsic”, ne-a spus specialistul.

Un diagnostic surprinzător
Cazurile de hipogenezie sau agenezie renală la femele pot fi însoţite de absenţa parţială a aparatului genital (ovar sau corn uterin), pe aceeaşi parte. Deşi multe dintre aceste situaţii nu prezintă simptome, cu timpul ele pot apărea sub forma apatiei, inapetenţei sau a vomei. „Lipsa rinichiului este descoperită, de obicei, ecografic şi apoi se recurge la urografia excretorie pentru confirmare. În clinica noastră, în ultimul an, am avut două cazuri de agenezie renală, unul la femelă, celălalt la mascul, ambele fără exprimare clinică. Întotdeauna proprietarii sunt profund impresionaţi de diagnostic”, a completat medicul veterinar.

Consangvinizarea reprezintă un risc mare
Cel mai des, aceste situaţii apar la rasele înalt selecţionate şi care, eventual, suferă de consanguinizare, adică împerecherea membrilor aceleiaşi familii. Pentru a depista din timp aceste anomalii mergeţi la medicul veterinar şi controlaţi ecografic animalul din primele luni de viaţă!

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.