de Claudia Stan
- Campania TAIFASURI: Nu omorâţi câinii fără stăpân, STERILIZAŢI-I!
Dincolo de seriozitatea cu care ne-a obişnuit ştirista Cristina Ţopescu se află un suflet cald. Sute de necuvântătoare au fost adoptate, sterilizate şi hrănite... din banii ei. Este una dintre vedetele care apără cu îndârjire drepturile animalelor şi e gata să ducă un adevărat război proiectului lansat de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie. Cristina s-a alăturat campaniei „Taifasuri”, de sterilizare a câinilor maidanezi, şi ne-a argumentat de ce eutanasierea nu este o soluţie pentru a scăpa de „comunitari”.
13 milioane de euro alocaţi pentru maidanezi, duse pe apa sâmbetei
- Când s-a născut pasiunea pentru îngrijirea animalelor?
- Nu aş numi-o pasiune, pentru că aici este vorba despre compasiune. Nu e un hobby, deoarece nu mi-am luat căţei de rasă şi nici nu am încrucişat rase între ele. Din start este vorba despre compasiune faţă de nişte fiinţe care suferă din cauza noastră şi, ca principiu, e bine să fie ajutată orice fiinţă aflată la nevoie, indiferent că este copil, bătrân sau animal.
- Care a fost reacţia dumneavoastră vizavi de proiectul domnului prefect?
- Mi-am exprimat gândurile şi sentimentele de nenumărate ori în acest sens, iar în afară de senzaţia de neputinţă (pentru că, din păcate, nu îi putem ajuta pe toţi) am simţit o lehamite faţă de incapacitatea şi lipsa de bunăvoinţă a autorităţilor de a rezolva acest fenomen, ce a luat amploare numai din cauza noastră. În România, până şi câinii fără stăpâni sunt o sursă de bani. Situaţia lor putea fi rezolvată de mult, pentru că s-au alocat sume imense de bani, între 9 şi 13 milioane de euro (între anii 2001 şi 2008). Cu această sumă s-a pretins că s-au realizat sterilizări, dar acest lucru s-a întâmplat de fapt într-o foarte mică măsură, faţă de situaţia prezentată în rapoartele autorităţilor.
„Eu nu cred în răutatea «comunitarilor»”
- Problema maidanezilor a luat o amploare foarte mare. Dar chiar asta să fie cea mai gravă problemă a Bucureştiului? Oare vom spăla Capitala dacă eutanasiem câinii?
- După părerea mea, nicio problemă nu poate fi atât de mare încât soluţia să fie crima! Poate doar dacă eşti într-o luptă corp la corp cu un animal ce te atacă şi trebuie să îţi aperi viaţa. Un om raţional, în secolul al XXI-lea, nu poate să conceapă astfel de soluţii, când există alte metode care, ce-i drept, durează mai mult, dar sunt mai eficiente decât eutanasierea. Dacă am face o sterilizare masivă a câinilor comunitari din această ţară, în cinci, şase ani nu îi vom mai vedea pe stradă. De la un an la altul ar fi din ce în ce mai puţini, şi diferenţa s-ar simţi. În doar câţiva ani nu am mai avea maidanezi deloc, pentru că speranţa lor de viaţă pe stradă este de maximum şase ani. Dacă nu ar mai fi căţele în călduri, şi agresivitatea câinilor ar scădea. Pe de altă parte, eu nu cred în răutatea „comunitarilor”. Din contră, văd mai mulţi câini blânzi care sunt loviţi de oameni şi de copii învăţaţi de părinţi. Diferenţa dintre ei şi noi este că noi avem raţiune. Dacă ei ne agresează la un moment dat au o scuză, pentru că sunt înzestraţi cu instinct de apărare. Se poate să mă muşte azi un câine pentru că ieri l-a bătut un seamăn de-al meu şi are senzaţia că vreau să-i fac şi eu rău. Însă, noi nu avem nicio scuză să fim agresivi.
„Am adoptat sute de căţei şi îi îngrijesc în fiecare zi”
- Care a fost reacţia membrilor Parlamentului European la auzul acestor fapte ce se comit în ţara noastră?
- Au reacţionat ca nişte oameni normali, civilizaţi şi cu suflet. Aici nu mai este vorba despre iubire de animale. Nu contează că suntem iubitori de animale sau nu, pentru că acest lucru depinde şi de cum am fost aduşi pe lume şi de educaţie, ci despre a fi civilizaţi. Mi se pare o chestie obligatorie pentru orice fiinţă care se pretinde om. Cei de acolo au fost sideraţi de ceea ce le-am povestit!
- Cum ajutaţi dumneavoastră personal câinii maidanezi?
- Împreună cu alţi oameni am sterilizat foarte multe animale, dând dovadă că avem simţ civic şi că nu aşteptăm ajutor doar de la autorităţi. Pe de altă parte, am adoptat sute de căţei şi îi îngrijesc în fiecare zi. Acum ce se întâmplă? Toţi câinii pe care i-am sterilizat noi vor fi omorâţi? Toată munca noastră în care am pus atât de mult suflet să se ducă pe apa sâmbetei, aşa cum s-au dus şi cei 13 milioane de euro? Politicienii nu au niciun interes să nu mai fie pe stradă. Este o ipocrizie când le spun oamenilor că se gândesc la ei să nu fie muşcaţi, pentru că aceştia sunt conştienţi că eutanasierea nu este eficientă! Nu ai cum să omori atâţia câini deodată şi vor continua să se înmulţească, iar ei vor cere în continuare bani de la buget pentru a-i omorî.
- Care a fost cel mai traumatizant caz de maltratare a câinilor pe care l-aţi văzut?
- Noi, oamenii, avem dreptul de a nu fi traumatizaţi, pentru că eu, ca jurnalist, între anii 2001 şi 2002 am trăit o adevărată traumă când erau luaţi câinii oamenilor din curte de hingheri şi ucişi! Am montat imagini care arătau cum puii erau aruncaţi până ce li se împrăştiau creierii. Nu am să uit aceste imagini niciodată! Sunt lucruri care îţi rămân pe retină, şi nu numai. Nu este normal să fim supuşi unor astfel de orori!
Dacă am face o sterilizare masivă a câinilor comunitari din această ţară, în cinci, şase ani nu îi vom mai vedea pe stradă
Asociaţiile ce luptă pentru protecţia animalelor îi invită pe toţi cei care doresc să sară în apărarea patrupedelor maidaneze la mitingul ce va avea loc duminică, 30 mai 2010. Persoanele doritoare sunt aşteptate cu căţei sau fără, pancarte şi fluiere la pichetarea Camerei Deputaţilor, în Parcul Izvor, la alveole, între orele 11:00 şi 14:00. Ţinta protestului va fi intenţia autorităţilor de a aproba eutanasierea animalelor fără stăpân.