Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre afecţiunile care dau bătăi de cap proprietarilor şi care este foarte sâcâitoare pentru căţei este otita. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune mai multe despre această neplăcere.

Otită acută sau cronică
Otita reprezintă o inflamaţie situată la nivel auricular. Afectează, de cele mai multe ori, porţiunea externă a urechii, mai rar pe cea medie sau internă. În funcţie de evoluţia sa, este acută sau cronică, aceasta din urmă putând suferi reacutizări.

Neplăcere la palpare
Un animal afectat de otită va scutura din cap, va resimţi durere la palpare, va prezenta o secreţie abundentă, de consistenţă diferită şi miros pătrunzător, eritem, hipercheratoză (îngroşare a stratului cornos al pielii) şi se va scărpina excesiv. „În timp, din cauza traumatismului secundar la nivelul urechii, otita se poate complica însă cu hematom auricular”, ne-a spus medicul.

Igiena este importantă
Printre cauzele otitei se numără infecţiile bacteriene, parazitismul auricular sau prezenţa fungilor de tipul Malassezia ori Candida. De asemenea, alergiile, fie că sunt de natură alimentară sau din alte cauze, dar şi prezenţa corpilor străini (ariste) contribuie, uneori, la instalarea afecţiunii. „Tratamentul vizează, în primul rând, eliminarea secreţiei în exces şi aplicarea locală şi, eventual, şi pe cale generală a unor medicamente eficiente, ce conţin substanţe antiinfecţioase, antifungice, antiinflamatoare şi antiparazitare”, a completat specialistul.
Ca mod de prevenire trebuie să aveţi grijă să nu pătrundă umezeală în urechile câinelui şi, de asemenea, să efectuaţi curăţarea periodică a acestora.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.