Main menu

header

de Dana Purgaru

Una dintre cele mai importante rase de cai este Trakehner, renumită pentru docilitatea, graţia şi frumuseţea sa deosebită, calităţi revelate deseori la competiţiile ecvestre.

Provine din Prusia
Originile acestei rase pornesc din Prusia de Est, de pe teritoriul Rusiei, în jurul secolului al XIII-lea. Atunci, reprezentanţii Ordinului Cavalerilor Teutoni au întemeiat Herghelia Trakehnen, folosind cai indigeni Schweiken, de mărime mică, drept bază de pornire pentru încrucişări. În anul 1732, Regele Friedrich Wilhelm I al Prusiei a pus bazele Hergheliei Regale Trakehnen, principala sursă de cai pentru armata prusacă.

Folosit în armată
În următoarele decenii s-a încercat realizarea unei rase ideale pentru armată, aşa că exemplarele Trakehner au fost „combinate” cu Arab şi Pursânge Englez, rezultând cai solizi, cu un trap confortabil şi, în acelaşi timp, întins, pentru a acoperi cu uşurinţă distanţe lungi. Rasa a fost şi este crescută printr-o selecţie atentă, în special în Germania, cu un registru genealogic închis, fără alte infuzii de sânge străin.

Are 600 de kilograme
Se spune că Trakehnerul cuprinde toate calităţile căutate de iubitorii de cai - conformaţie excelentă, temperament echilibrat, agilitate, inteligenţă, rezistenţă, putere şi eleganţă. Capul se aseamănă foarte mult conformaţiei specifice Pursângelui Englez şi Arab, ochii sunt expresivi, urechile foarte mobile, gâtul lung şi elegant, umeri şi spate foarte bine construite, şale musculoase şi picioare foarte solide. Talia variază între 164 şi 167 de centimetri, iar greutatea, între 550 şi 600 de kilograme.

Ideal pentru competiţii
Este un cal foarte curajos, docil, foarte potrivit pentru competiţii. Mişcările sale pline de graţie, dar şi de hotărâre impresionează la fel de mult ca şi caracterul înfocat şi alert. Această rasă se remarcă în concursurile ecvestre, în special de obstacole, dresaj şi anduranţă, iar proprietarii nu pot spune decât un singur lucru: este de neînlocuit.