Main menu

header

de Dana Purgaru

Vă plac reptilele şi vă doriţi ceva deosebit? În acest caz puteţi opta pentru agama cu barbă, o specie foarte îndrăgită de şopârle.

Poate ajunge la 50 de centimetri
Agama cu barbă (Pogona vitticeps) este o şopârlă originară din centrul Australiei. În mediul natural, ea trăieşte în zone aride, deşertice, dar uneori şi în cele împădurite. Capturarea acestei specii este interzisă, fiind permisă numai achiziţionarea din captivitate, din crescătorii.
Această reptilă are corpul aplatizat, picioare puternice, capul mare şi lat şi solzi ce formează ţepi pe creştet, gât şi lateralele corpului. La maturitate poate ajunge la 30-50 de centimetri.
Din punct de vedere al coloritului, agama cu barbă poate fi: maro, gri, roşcată, verde ori portocalie. În perioada de împerechere, barba masculului îşi schimbă culoarea în negru.
Poate trăi între 8 şi 12 ani.

Îşi umflă gulerul pentru a intimida
Denumirea ei provine de la postura de intimidare pe care o practică atunci când îşi apără teritoriul sau încearcă să descurajeze un adversar. În zona gâtului are un guler extensibil care, în momentele de tensiune, se „înfoaie” şi măreşte suprafaţa capului, dând impresia unei bărbi ţepoase. Acest limbaj gestual este utilizat şi pentru a arăta dorinţa de împerechere a masculului.

Este uşor de îngrijit
Nu vă faceţi probleme însă, agama cu barbă nu este deloc pretenţioasă sau periculoasă şi este foarte uşor de crescut, fiind ideală pentru începători, singura condiţie fiind aceea de a-i asigura tot confortul necesar. Pentru aceasta aveţi nevoie, în primul rând, de un terariu spaţios, înalt, din sticlă. Puneţi un strat de nisip şi pietre mari şi crengi solide, deoarece îi place să se caţere. Atenţie însă să nu evadeze!
Temperatura trebuie să fie de 26-28 de grade Celsius, iar umiditatea e bine să nu fie prea ridicată. Amplasaţi în terariu un bec special, cu ultraviolete, ce poate fi achiziţionat de la magazinele de specialitate. De asemenea, este bine să ţineţi agama, ori de câte ori este posibil, la soare câte 20 de minute pe zi.

Alimentaţia este diversificată
Hrana constă în insecte (viermi, greieri, cosaşi, lăcuste) şi vegetale (salată, frunze de păpădie, fructe).
Fiind un animal destul de sociabil, poate fi obişnuit repede cu oamenii şi, cu timpul, va fi uşor de mânuit. Chiar este indicat să faceţi exerciţii zilnice în acest sens. Aveţi însă grijă la coadă, deoarece se poate rupe foarte uşor!