Main menu

header

de Dana Purgaru

Spre deosebire de noi, câinii şi pisicile suferă mai mult din cauza căldurii, deoarece nu îşi pot regla temperatura prin transpiraţie şi, în cazul în care sunt lăsaţi în spaţii închise, supraîncălzite, poate surveni decesul. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre folosirea aparatelor de aer condiţionat, pentru confortul animalelor.

Resimt căldura mai acut decât noi
Căldura are efecte nocive asupra animalelor noastre. Ea poate agrava afecţiunile cardiace, pulmonare, circulatorii sau renale, iar una dintre complicaţiile majore care pot apărea este reprezentată de şocul termic, ce poate duce chiar la deces. Dar care este temperatura optimă suportată de pisici sau de câini? Ei bine, aici asemănarea este mare cu omul, deoarece ei împrumută limitele noastre de confort. Aşadar, dacă vi se pare cald şi lor li se pare la fel.
În plus însă, ţineţi cont de faptul că animalele nu transpiră şi nu îşi pot regla temperatura corpului. În acest caz, un aparat de aer condiţionat poate face minuni pentru reinstalarea confortului termic. Însă el poate fi uneori nociv. „Avantajele unui aparat de aer condiţionat asupra animalelor sunt: eliminarea stresului de adaptare, scăderea riscului de şoc termic şi îndepărtarea pericolelor ce au de-a face cu temperaturile foarte mari şi afecţiunile deja prezente. Pe de altă parte, dezavantajele sunt legate de posibilele afecţiuni ce pot apărea şi care sunt deja expuse. Însă, atât timp cât în lume există deja astfel de aparate pentru adăpostul căţeilor, concluzia ar fi că reprezintă un avantaj în confortul şi sănătatea animalelor, însă trebuie folosit cu precauţie şi sub norme de igienă corespunzătoare”, ne-a declarat medicul veterinar.
Temperatura nu trebuie să fie foarte scăzută

Iată câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont:
- Un aparat de aer condiţionat neigienizat sau neîngrijit periodic poate adăposti diverse bacterii sau fungi ori particule de polen ce pot declanşa, atât la om, cât şi la animale episoade alergice respiratorii, afecţiuni similare gripei sau altele mai grave la nivel respirator, până la pneumonie;
- Fluxul de aer nu trebuie să bată direct asupra corpului. Acesta poate provoca iritaţii nazale, conjuctivale ori anumite afecţiuni cum ar fi colici renale sau agravarea unor afecţiuni locomotorii, precum artrita sau artroza;
- Temperatura fixată nu e bine să fie cu mult mai scăzută decât în mediul exterior. De exemplu, în zilele toride nu trebuie să fie mai mică de 25 de grade Celsius, altfel tranzitul sau adaptarea corpului la diferenţele de temperatură se realizează dificil şi este chiar periculos pentru activitatea cardio-pulmonară.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.