Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Din cele mai vechi timpuri, câinii au fost consideraţi cei mai buni prieteni ai omului. Sunt folosiţi în activităţi de vânătoare, de ajutorare a persoanelor cu diferite afecţiuni, dar sunt şi parteneri de viaţă. Pentru aceia dintre dumneavoastră care locuiesc la bloc, ideale sunt rasele de talie mică, deoarece se întreţin mai uşor, nu au nevoie de mult spaţiu pentru joacă şi nu necesită multă mişcare precum câinii de talie medie sau mare. Vă prezentăm câteva exemple şi detalii despre micile patrupede care pot da viaţă căminului dumneavoastră.

Yorkshire Terrier, un excelent paznic
Yorkshire Terrier are un corp mignon, dar puternic. Este inteligent, cochet, îndrăzneţ şi energic şi, cu toate acestea, un excelent câine de pază, alertând întreaga familie atunci când în apropiere se află străini. Iniţial, aceşti câini erau folosiţi exclusiv pentru vânătoare, însă astăzi se numără printre cele mai îndrăgite patrupede de companie. Dintre toate rasele, probabil că Terrierii sunt cei care au cea mai mare nevoie de compania şi de atenţia stăpânilor. Înălţime: maximum 18 cm. Greutate: 2-3 kg.

Shar Pei, „blană cutată”
Cu totul specială, rasa Shar Pei este extrem de interesantă, datorită aspectului său. Este un câine solid, de talie medie, puternic. Ridurile sale sunt cele care l-au făcut atât de cunoscut şi de îndrăgit. Shar Peiul este un animal foarte inteligent, originar din China. Numele său înseamnă „blană cutată”, fiind foarte uşor de recunoscut tocmai datorită acestei caracteristici. Cutele sunt mai accentuate atunci când este pui, însă şi adulţii mai păstrează multe dintre acestea. Înălţime: 44-51 cm. Greutate: 22-30 kg.

Carlin, „pumn strâns”
Câinii din rasa Carlin (sau Pug, Puggu, Bulldog danez, Mops sau Mini Mastiff) au nevoie de atenţie şi oferă, la rândul lor, multă afecţiune stăpânilor, preferând să stea la picioare sau în poală. Iubesc copiii şi se adaptează uşor atât apartamentelor mici, cât şi celor spaţioase. Numele provine din latină şi înseamnă „pumn strâns”, aluzie la capul ridat şi la faţa mereu bosumflată. Este una dintre cele mai vechi rase de câini, primele atestări datând din anul 400 î.Hr. Înălţime: 25-28 cm. Greutate ideală: 6-8 kg.

Pudelul, timid şi nervos în singurătate
Pudelul este una dintre cele mai populare rase de câini din lume. Sociabil, jucăuş, uşor de dresat şi extrem de inteligent, este o alegere perfectă pentru familii. Caniche este denumirea franţuzească a Pudelului. Există trei varietăţi de talie: toy (de jucărie), pitic şi standard. Are nevoie de atenţie constantă, altfel devine timid şi nervos. Se împacă bine cu copiii, cu străinii şi chiar cu alţi căţei, dar poate fi şi un bun câine de pază, pentru că este loial şi protector. Înălţime: 25 cm (toy), 28-38 cm (pitic), 38 cm (standard). Greutate: 3-5 kg (toy), 7-8 kg (pitic), 20-30 kg (standard).

West Highland White Terrier, crescut pentru vânătoare
Cu corpul compact şi robust, West Highland White Terrier este un patruped mic, vioi, foarte energic, care adoră să se joace cu mingea. Este destul de prietenos cu necunoscuţii şi foarte activ în casă. Membru al grupului de Terrieri, Westie a fost crescut pentru vânătoarea de vidre şi de vulpi. Se întâlneşte des la expoziţii şi îşi are originile în Scoţia. Înălţime: 25-28 cm. Greutate: 7-10 kg.

Shih Tzu, plin de viaţă
De talie mică, Shih Tzu este un excelent câine pentru apartament. Nu trebuie decât să vă jucaţi cu el, iar plimbările scurte sunt ideale. Rasa se evidenţiază prin blăniţa pufoasă. În general, părul de pe cap este strâns într-un moţ, pentru a nu i se infecta ochii. Este strict un animal de companie şi un câine tare jucăuş şi ager, plin de viaţă şi destul de „vorbăreţ”. Face parte dintre cele mai vechi rase de câini, primele exemplare fiind crescute în China. Înălţime: 26-28 cm. Greutate: 4,5-8 kg.

Bichon Frise, apreciat de elite
Bichon Frise este renumit şi îndrăgit mai ales pentru blăniţa sa albă şi pufoasă, care îl face să arate ca un ciucure de bumbac. Este un animăluţ educat, care nu muşcă şi nici nu are accese de violenţă. Are o personalitate puternică, este plin de viaţă, hazliu şi binedispus. Strămoşul Bichonului de astăzi este Barbet Water Spaniel, o rasă mediteraneană. A fost adus pentru prima oară din Insulele Canare în anul 1300 de marinarii italieni şi a devenit un animal de companie popular, mai ales în rândul claselor înalte ale societăţii italiene şi franceze. Înălţime: 22-30 cm. Greutate: 3,5-5 kg.

Chihuahua imită expresii faciale specifice omului
Chihuahua este cea mai micuţă rasă de căţei. Reprezentanţii acesteia au un temperament vulcanic, sunt plini de energie şi vitalitate, sunt foarte expresivi, putând cu uşurinţă să imite expresii faciale specific umane. Originar din Mexic, Chihuahua a fost numit astfel după regiunea cu acelaşi nume din care provine. În trecut, aceşti patrupezi aveau talia mai mare şi erau apreciaţi de regalitatea aztecă. Înălţime: 15-22 cm. Greutate: 1-3 kg.