Main menu

header

de Dana Purgaru

Cercetări recente vin cu o concluzie revoluţionară: câinii care mârâie şi muşcă nu au, în mod obligatoriu, un caracter agresiv, ci mai degrabă suferă de depresie, exteriorizată prin manifestări agresive.

Cele mai afectate sunt patrupedele neglijate
Agresivitatea, îndreptată în special împotriva oamenilor, este cea mai frecventă problemă comportamentală a câinilor din zilele noastre, a afirmat doctor Belen Rosando, din cadrul Universităţii din Zaragoza. Cercetătorii au analizat mostre de sânge recoltate de la un număr de peste 80 de câini despre care stăpânii lor au susţinut că au devenit agresivi odată cu trecerea timpului. Când au fost comparate mostrele de sânge ale acestora cu mostre recoltate de la un eşantion de 19 patrupede cu un comportament normal, oamenii de ştiinţă au observat că animalele furioase aveau în sânge o concentraţie redusă de serotonină. În cazul oamenilor, o scădere a nivelului acesteia duce deseori la depresie, anxietate şi la pierderea speranţei şi a bucuriei de a trăi.
Pe de altă parte, specialiştii au afirmat că patrupedele care nu sunt plimbate zilnic sau sunt lăsate singure pe perioade lungi sunt mult mai predispuse la depresii.