Main menu

header

de Dana Purgaru

Putem spune că aproape oricine, care intenţionează să devină stăpân de câine, îşi doreşte un exemplar care să nu lase păr prin casă, să fie vioi, dar numai uneori, să nu tragă atunci când e în lesă, să nu facă mizerie şi nici zgomot, să doarmă toată noaptea, să nu distrugă nimic prin locuinţă şi să îşi facă nevoile la comandă. Şi totuşi, aşa ceva nu există. Dar cum puteţi să mergeţi aproape la sigur când faceţi o astfel de achiziţie? Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă câteva sfaturi.

Alegeţi numai ceea ce vi se potriveşte
Rasa perfectă este aceea care vi se potriveşte cel mai bine, în funcţie de personalitate, stil de viaţă, de câtă atenţie şi îngrijire are nevoie animalul respectiv, de spaţiu şi multe altele. Iată de ce trebuie să ţineţi cont, potrivit specialistului, în cazul în care locuiţi la apartament, pentru că acestea sunt situaţiile cele mai „fragile”:
- Mărimea - pentru doar câteva zeci de metri pătraţi un câine din rase-gigant, precum Saint Bernard sau Terra Nova, este exlus. Aşadar, vă trebuie o rasă de mărime medie sau mică.

Dalmaţianul şi Labradorul năpârlesc intens
- Îngrijirea blăniţei - dacă sunteţi mereu ocupaţi şi nu doriţi să staţi toată ziua să periaţi câinele, să-l tundeţi, să-l îmbăiaţi la câteva zile ori să adunaţi non-stop părul de prin casă este bine să nu alegeţi o rasă cu blană lungă sau care pierde mult păr precum Golden Retriver, Ciobănesc German, Labrador sau chiar Dalmaţian (deşi au părul scurt, ultimele două năpârlesc intens).
- Personalitate - dacă aveţi nevoie de un patruped care să nu vă sâcâie toată ziua şi să nu vă tragă tot timpul la joacă puteţi opta pentru aşa-numiţii câini de canapea, precum Basset, Beagle sau Boston Terrier, spre exemplu. Aceştia vor sta liniştiţi la locul lor şi se vor juca atunci când aveţi timp de ei.

Boxerii salivează mult
- Obedienţa - căţei uşor de antrenat şi ascultători sunt Parson Terrier, Fox Terrier, Jack Russel Terrier sau Dachshund.
- Producţia de salivă - Ocoliţi Boxerii, Mastifii sau Basseţii dacă nu vreţi un patruped care să împrăştie peste tot salivă.
După cum puteţi observa, o rasă perfectă de câine pentru apartament nu există, însă printre cele mai indicate se numără: Bichon, Jack Russel, Dachshund, Mini Pincher, Boston Terrier, Bulldog Francez, Fox Terrier, Basset, Beagle sau Caniche. Desigur, pe lângă aceştia, potrivit este şi un câine dintr-o rasă comună.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.