Main menu

header

de Dana Purgaru

O fosilă rară descoperită în Arhipelagul norvegian Svalbard confirmă ipoteza că urşii polari au evoluat din urşii bruni, în urmă cu circa 150.000 de ani.

Charlotte Lindqvist, profesor de biologie la Universitatea din Buffalo, şi colegii săi au analizat ADN-ul mitocondrial (provenit de la celulele în care este generată energia organismului) extras de la o fosilă de urs şi au publicat recent descoperirile. „Rezultatele analizelor noastre confirmă faptul că urşii polari sunt o specie nouă din punct de vedere evolutiv, desprinzându-se din urşii bruni şi evoluând apoi în sensul adaptării la mediul polar şi subpolar, extrem de rapid”, a declarat Lindqvist.
Deşi oamenii de ştiinţă ştiau că urşii polari sunt descendenţi ai celor bruni, nu era încă foarte clar când s-a produs această separare evolutivă. Prin compararea informaţiei ADN obţinută de la fosila de urs, cu o vechime estimată între 110.000 şi 150.000 de ani, cu ADN-ul extras de la nişte urşi polari din prezent, cercetătorii au putut calcula cu aproximaţie când a avut loc separarea.