Main menu

header

de Dana Purgaru

Studii recente au scos la iveală o fosilă veche de 100 de milioane de ani a unei creaturi ce pare a fi o combinaţie ciudată între un crocodil şi o… pisică.

Trunchi de reptilă, cap de pisică
Animalul descoperit recent este evident o reptilă, deoarece are corpul acoperit cu o piele asemănătoare celei a crocodililor actuali, dar şi numeroase trăsături specifice felinelor. Astfel, ciudatul hibrid are trunchiul, coada şi labele de reptilă, însă maxilarul adăposteşte şi o pereche de canini, coloana vertebrală este extrem de flexibilă, iar membrele sunt mai subţiri şi mai graţioase decât în cazul crocodililor.

Craniul măsura numai şapte centimetri
Animalul străvechi a fost botezat Pakasuchus kapilimai. Oamenii de ştiinţă au declarat, în urma măsurătorilor, că acesta nu era mai mare decât o pisică din ziua de azi, având craniul de numai şapte centimetri. Se pare că obiceiurile sale erau asemănătoare celor ale felinelor actuale.
Neaşteptata surpriză a evoluţiei poate fi găsită în faptul că pisica-crocodil trăia într-o zonă din emisfera sudică ce a fost asaltată la mijlocul Cretacicului de mici mamifere care constituiau o pradă greu de prins pentru reptilele greoaie.