Main menu

header

   Aveţi un hamster sau un porcuşor de Guineea pe care îl iubiţi foarte mult? Aţi observat că are o problemă în zona posterioară? Este posibil ca în acest caz să aibă o afecţiune numită popular „boala cozii umede”. Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus ce înseamnă aceasta şi cum se poate trata.

Nu li se pot administra multe medicamente
     Micile rozătoare crescute ca animale de companie ne oferă satisfacţii deosebite. Însă e bine de ştiut că sunt extrem de sensibile la mediul înconjurător şi la anumite alimente, iar procesele lor metabolice se desfăşoară cu o mai mare rapiditate. Ca urmare, aceste lucruri pot duce la apariţia unor afecţiuni greu tratabile şi cu o evoluţie rapidă. De asemenea, o altă problemă este că în cazul îmbolnăvirii li se poate administra o arie restrânsă de medicamente.

Generată de unele dezechilibre interne
     Boala cozii umede se referă la aspectul umed, murdar, urât mirositor al părţii posterioare a animalului. „Acest lucru se datorează unei eliminări constante de scaune diareice, contrar aspectului obişnuit al fecalelor de rozătoare”, ne-a spus medicul veterinar. „Acest fenomen neplăcut apare mai ales ca urmare a unor dezechilibre la nivel de floră intestinală, în urma unor indigestii sau infecţii gastrointestinale. Pericolul constă în apariţia deshidratării şi, o dată cu aceasta, a dezechilibrelor hidroelectrolitice şi a intoxicaţiilor cu punct de plecare în zona intestinală”, a completat specialistul.

Animalul este apatic şi poate refuza mâncarea
     Pe lângă aspectul pielii şi al blănii din zona posterioară, animalul care are această afecţiune se va deplasa greoi, va prezenta sensibilitate abdominală, va elimina scaune diareice, va fi apatic şi va refuza mâncarea. Încă de la primele simptome, rozătorul trebuie dus urgent la veterinar. „Tratamentul vizează, în primul rând, rehidratatrea, corectarea dezechilibrelor vitaminice şi antibioterapia, cu menţiunea că majoritatea antibioticelor sunt dăunătoare organismului rozătoarelor, cele acceptate fiind din grupa quinolonelor.

     Pericolul antibioterapiei derivă din reacţiile alergice posibile, accentuarea dezechilibrului bacterian de la nivel intestinal prin favorizarea anumitor bacili responsabili de producerea unor toxine agresive, apoi există riscul afectării nervoase sau al apariţiei unor disvitaminoze, ca urmare a distrugerii florei intestinale”, ne-a mai spus medicul veterinar.

Asiguraţi-i o dietă sănătoasă
      Pentru a preveni îmbolnăvirea este indicat să vă preocupaţi ca dieta rozătorului dumneavoastră să fie variată, completă şi echilibrată, asigurând necesarul zilnic de vitamine şi de minerale.  Dacă aveţi întrebări legate de felul în care vă puteţi proteja animalul de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5 sau puteţi suna la numărul 021/348.05.30.