de Dana Purgaru
Aţi început să vă porecliţi animăluţul de companie „grăsunel”, „gogoşică” sau „purceluş”? Chiar dacă pare amuzant, acest lucru este începutul unei probleme. O dată ce pisica şi căţelul încep să adune kilograme în plus, tendinţa va fi din ce în ce mai greu de stăvilit, iar acest lucru le va afecta, în timp, sănătatea.
Fiecare gram în plus de grăsime îi reduce animalului longevitatea, mobilitatea şi vitalitatea. Pentru a şti dacă este cazul să vă îngrijoraţi, documentaţi-vă să ştiţi care este greutatea ideală pentru rasa pe care o deţineţi. Dacă pisica şi căţelul sunt de rasă comună plasaţi degetele mari de la ambele mâini pe coloana vertebrală şi plimbaţi-le uşor de-a lungul cutiei toracice. Dacă nu îi puteţi simţi coastele, probabil că sunt deja supraponderali.
Monitorizaţi-i animalului greutatea în fiecare săptămână, dimineaţa, înainte de masă. Notaţi valoarea într-un carneţel. Dacă într-o lună observaţi o diferenţă în plus, trebuie să luaţi măsuri, deoarece, spre exemplu, un kilogram mai mult pentru o pisică echivalează cu cinci-şase kilograme ale noastre.
Nu îi lăsaţi mâncarea la dispoziţie
Prima măsură este să cereţi medicului veterinar să vă recomande o hrană specială, pentru animale supraponderale şi apoi reduceţi 10% din mâncarea oferită, săptămânal. De asemenea, sporiţi „antrenamentele” de joacă şi nu îi lăsaţi hrana la dispoziţie mai mult de 20 de minute. Dacă îi este foame, va mânca imediat, iar dacă nu, nu are sens să obligaţi patrupedul să facă acest lucru dacă nu simte nevoia.