Main menu

header

    Aveţi o căţeluşă sau o pisicuţă pe care o iubiţi, dar suportaţi cu greu momentele în care se află în călduri? Trebuie să ştiţi că, în aceste perioade dificile, comportamentul animalului se schimbă şi trebuie avut un plus de grijă faţă de patrupede, pentru a evita o sarcină nedorită. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus ce se poate face în acest caz pentru a scăpa de griji.

Mâţe gălăgioase şi căţele neascultătoare
     În general, comportamentul specific perioadei de călduri, atât la căţea, cât şi la pisică, este greu de suportat de proprietari. Pisicile miaună intens, semnalând motanilor din jur că sunt gata de împerechere, iar căţelele sunt mai „mămoase” în casă şi mai neascultătoare afară, când încearcă să scape din lesă atunci când văd un mascul. „Pericolele ce se iscă în această perioadă de călduri derivă din montele accidentale, urmate de obţinerea de produşi de concepţie nedoriţi. De asemenea, pot apărea complicaţii ale stării de gestaţie sau creşte riscul apariţiei unor boli, în special a celor cu transmitere genitală”, ne-a spus medicul veterinar.

Metoda sterilizării
      Pentru a evita astfel de probleme este bine să apelaţi la metoda sterilizării pe cale chirurgicală. Astfel veţi putea preveni şi numeroasele probleme de sănătate care pot apărea în timp la o femelă necastrată (piometru, tumori mamare, lactaţie falsă etc.).

Folosirea tratamentelor hormonale
      Altă soluţie pentru diminuarea efectelor perioadei de călduri o poate reprezenta folosirea tratamentelor hormonale atât administrate oral, cât şi injectabil. Potrivit specialistului, acestea au la bază, ca substanţe active, derivaţi ai progesteronului, hormonul ce domină perioada dintre ciclurile de călduri. Pentru mascul, în cazurile de agresivitate crescută (satiriazis), acelaşi hormon poate fi folosit pentru a contracara efectele nivelului crescut de testosteron.

Pot apărea efecte adverse
     Totuşi, sterilizarea rămâne soluţia cea mai bună. „Medicaţia folosită deseori în aceste cazuri nu înseamnă decât o intervenţie asupra unui echilibru hormonal, şi aşa fragil, putând duce în anumite cazuri la unele efecte adverse. De aceea, intervenţia chirugicală rămâne varianta cea mai corectă”, a completat medicul veterinar. Dacă aveţi întrebări legate de felul în care vă puteţi proteja animalul de companie în perioada căldurilor vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5 sau puteţi suna la numărul de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru