Main menu

header

de Dana Purgaru

Curiozitatea sau pofta le poate împinge pe animalele de companie, în special pe căţeii aflaţi la plimbare, să înghită diverse obiecte, unele dintre ele nocive. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre această problemă ce poate pune în pericol viaţa.

Se poate sufoca
Animalele de companie pot înghiţi o mulţime de obiecte mici, lăsate la întâmplare prin casă sau aruncate afară, de la bucăţi de oase, membrane necomestibile de mezeluri, elemente decorative, ambalaje, nasturi, dopuri, ciucuri şi până la monede sau şuruburi. Din această cauză pot apărea leziuni grave create de obiectele străine ajunse în gât, în stomac sau în intestine. Acestea se pot agrava şi se poate ajunge la blocarea tubului digestiv ori la sufocare.

Supravegheaţi-l în permanenţă
Dacă aţi observat că animalul dumneavoastră a înghiţit un obiect străin trebuie supravegheat continuu, timp de 12 ore, poate chiar şi mai mult, pentru a depista primele semne ale unor tulburări. În cazul în care acestea apar, duceţi-l de urgenţă la veterinar. „Pentru diagnosticul rapid şi corect, medicul poate apela la diferite tehnici de investigaţie precum cea endoscopică, ecografică, radiologică simplă sau cu substanţă de contrast. În unele cazuri trebuie intervenit chirurgical pentru a salva viaţa animalului”, ne-a declarat specialistul.

Pont! Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, mai ales dacă patrupedul este mic, evitaţi să lăsaţi în casă lucruri care pot fi înghiţite cu uşurinţă, iar afară supravegheaţi-l sau puneţi-i botniţă.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.