Main menu

header

de Dana Purgaru

Cu toate că este foarte des întâlnit la om, în cazul câinilor, accidentul vascular cerebral este ceva mai rar şi, de multe ori, greşit interpretat. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre această afecţiune.

Un pericol vital
Accidentul vascular cerebral reprezintă o dereglare severă a fluxului de sânge la nivel cerebral fie prin apariţia unor hemoragii (accident vascular hemoragic), fie prin compromiterea fluxului de sânge în anumite zone cerebrale (accident vascular ischemic). În ambele situaţii, câinele va fi în pericol vital şi este necesară intervenţia rapidă. Totuşi, chiar dacă stăpânul animalului afectat îl duce foarte repede la veterinar, prognosticul este unul foarte grav.

Cauzele pot fi multiple
Simptomele sunt destul de uşor de identificat. „Ca urmare a afectării diferitelor zone cerebrale este posibil să apară manifestări de tipul paraliziilor, mers nesigur, confuzie, tremurat al capului şi gâtului, salivare excesivă, respiraţie dificilă, mers în cerc şi imposibilitatea focalizării privirii”, ne-a spus medicul veterinar. „Multe dintre accidentele vasculare apar ca urmare a unor tumori cerebrale metastazate, dar şi ca urmare a variaţiilor de presiune arterială, temperaturi extreme, stări emoţionale excesive, afecţiuni hepato-renale avansate, diabet sau bătrâneţe avansată”, a completat specialistul.
Recuperarea din astfel de situaţii este dificilă, dar poate fi completă prin medicaţie. Astfel, dacă observaţi vreunul dintre simptomele prezentate mai sus mergeţi cât mai repede posibil la medicul veterinar, pentru ca animalul dumneavoastră să beneficieze de cea mai bună şansă la viaţă.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.