Main menu

header

de Dana Purgaru

V-aţi amenajat un acvariu, vă place să îl admiraţi ori de câte ori aveţi ocazia şi sunteţi foarte mândri de el? Din păcate, greul abia începe. Săptămânal există o listă cu lucruri de făcut pentru bunul mers al micuţului univers.

Aspiraţi pietrişul
Iată ce trebuie să faceţi săptămânal pentru bunul mers al acvariului dumneavoastră:
- aspiraţi fiecare colţişor al pietrişului folosind un furtun special, cu pompă. Astfel, veţi scoate şi apa murdară. Nu depăşiţi însă 30% din totalitatea apei, altfel se creează un dezechilibru în acvariu şi aveţi grijă să nu trageţi şi peştii mai mici pe lângă impurităţile pe care le aspiraţi! Înlocuiţi apa murdară cu alta, care a stat 24 de ore în găleţi curate, pentru a fi îndepărtat astfel clorul.

„Defrişaţi” plantele
- îndepărtaţi algele formate pe pereţii de sticlă folosind dispozitive răzuitoare din plastic sau cu lamele metalice ori magneţi, pe care le puteţi cumpăra de la pet-shop-uri. Ca alternativă mai ieftină puteţi folosi o cartelă de plastic. Atenţie însă să nu zgâriaţi geamul!
- curăţaţi filtrul spălând bureţii cu apă din acvariu, nu de la robinet. Dacă aveţi filtru extern nu înlocuiţi toată apa din el, altfel cauzaţi moartea bacteriilor benefice găzduite în interior. Când bureţii şi-au pierdut forma sau elasticitatea trebuie înlocuiţi;
- nu uitaţi să acordaţi atenţia necesară plantelor. „Defrişaţi-le” pe cele crescute în exces şi îndepărtaţi frunzele ori tulpinile moarte. Replantaţi după bunul plac, astfel încât să aveţi în acvariu un decor frumos, aerisit şi îngrijit. Pentru sănătatea plantelor, adăugaţi săptămânal fertilizant special.

Faceţi măsurători ale calităţii apei
- efectuaţi măsurători ale calităţii apei. Dacă respectaţi regulile generale de întreţinere a acvariului nu veţi avea nevoie să faceţi teste complicate de apă, însă, atunci când aveţi o problemă, acestea sunt indicate pentru a afla care este cauza;
- inspectaţi sănătatea peştilor şi verificaţi data de expirare a hranei folosite;
- ştergeţi praful de pe tuburile de iluminat şi înlocuiţi-le o dată la circa şase luni;
- curăţaţi capacul acvariului şi geamurile de urmele de stropi.
- verificaţi buna funcţionare a echipamentelor (cum ar fi încălzitorul sau pompa de aer) şi dacă temperatura apei corespunde cu cerinţele speciilor de peşti şi de plante pe care le aveţi.

Pont! Ţineţi un jurnal lângă acvariu, în care notaţi informaţiile utile şi datele în care aţi achiziţionat noi peşti, eventuale decese, data la care aţi înlocuit diverse componente tehnice şi altele.