Main menu

header

de Dana Purgaru

Curiozitatea înnăscută a felinelor le împinge să facă, de multe ori, gesturi extreme, mai ales la o vârstă fragedă. Astfel, deseori, proprietarii se prezintă la veterinar cu pisici căzute de la etajele superioare ale blocurilor. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre astfel de traumatisme.

Opriţi hemoragiile şi eliberaţi căile nazale
Deşi pisicile aterizează, de cele mai multe ori, în picioare, şocul resimţit în urma unei căderi de la înăţime poate avea urmări foarte grave. În cazul în care aţi observat că pisica dumneavoastră a căzut pe geam şi dacă aceasta nu poate fi observată în apropiere, trebuie să o căutaţi în locurile în care s-ar putea refugia. Odată găsită, observaţi dacă se mai poate mişca şi dacă respiră. Verificaţi dacă sunt prezente urme de sânge şi, eventual, cât sânge a curs de la nivel bucal, anal, în urină sau din alte zone corporale. Opriţi hemoragiile superficiale prin apăsarea zonei din care curge sânge. Protejaţi membrele fracturate şi ţineţi felina, pe cât posibil, într-o poziţie întinsă pe o parte, pentru a evita amplificarea durerii sau a traumatismelor de la nivelul coloanei vertebrale. Dacă respiraţia devine accelerată sau greoaie ori dacă sunt prezente semne de sufocare îndepărtaţi sângele închegat de la nivelul nărilor şi întindeţi-i uşor gâtul pentru a-i uşura respiraţia.

Oferiţi medicului cât mai multe amănunte
Mergeţi de urgenţă la medicul veterinar chiar dacă pisica dă semne că este bine, deoarece pot exista şi leziuni ascunse. „După un asemenea traumatism pot apărea hernia diafragmatică, fracturi, hemoragii în interiorul toracelui, rupturi de vezică urinară şi uroperitoneu, edem pulmonar sau traumatisme severe la nivel vertebral ori cranian şi altele, iar datele furnizate medicului veterinar de proprietari sunt foarte valoroase”, ne-a spus specialistul. Astfel, este foarte important să reţineţi ora aproximativă la care s-a petrecut incidentul, eventuale alergii şi manifestările felinei după traumatism.
Odată ajunşi la medicul veterinar, acesta efectuează tratamentul antişoc, antialgic şi antihemoragic şi o ecografie abdominală ce poate să pună în evidenţă hemoragiile abdominale sau rupturile diverselor organe. Se efectuează, de asemenea, şi radiografii prin care se pot constata diverse fracturi sau modificări la nivelul cavităţii toracice ori leziuni vertebrale. Dacă pisica are hemoragie masivă este posibil să se facă şi transfuzie. În urma stabilizării animalului se pot efectua şi alte examinări suplimentare pentru evaluări corecte.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.