Main menu

header

de Dana Purgaru

Proprietarii de feline de apartament, în special cei care au pisici tinere, pun, de multe ori, semnele perioadei de călduri în seama unor apucături ciudate şi, în final, se ajunge la situaţia în care atât stăpânul, cât şi animalul se chinuiesc încercând să îşi explice unul altuia ce vor. De aceea, vă prezentăm care sunt semnele care ar trebui să vă dea de gândit.

Primul ciclu, în jurul a şase luni de viaţă
Pisicile pot intra în călduri încă din lunile cinci sau şase de viaţă, iar ciclul durează între patru şi zece zile şi se repetă, în general, în februarie-martie şi în lunile de vară. În această perioadă, felinele au un comportament cu totul schimbat şi pot fi chiar de nerecunoscut. În primul rând, veţi observa că pisicuţa dumneavoastră îşi doreşte să fie alintată şi mângâiată mai mult decât de obicei, în special noaptea. Toarce excesiv, se gudură şi se atinge de obiectele din casă şi se va spăla mai des, insistând asupra organelor genitale.

Mieunatul este greu de suportat
Un alt obicei al pisicii în călduri este de a-şi arcui coada pe spate şi de a-şi mişca picioarele din spate, de parcă ar păşi pe loc. Pe lângă aceste simptome, cel mai deranjant pentru proprietari este mieunatul excesiv, insistent, mai ales lângă uşă sau aproape de fereastră.
Toate aceste semne, care au ca scop semnalarea motanilor că pisica este în perioada optimă pentru împerechere, vor continua în mod exasperant, până când luaţi măsuri.

Castrarea, cea mai bună soluţie
În cazul în care nu aveţi o felină de rasă, care nu a moştenit o valoare genetică deosebită, este indicat să apelaţi la varianta sterilizării, pentru a scăpa de neplăcerile aduse de alte perioade de călduri. O nouă posibilitate pe care o puteţi lua în calcul ar fi tratamentul hormonal prescris de medicul veterinar, însă castrarea are mai multe avantaje pe termen nelimitat.