Main menu

header

de Dana Purgaru

Până nu demult, aceşti doi termeni, artrita şi artroza, aveau semnificaţii clare, bine delimitate unele de altele. Totuşi, în urma multitudinii de cazuri prezentate pentru consultaţie şi tratament, optica medicală tinde către o întrepătrundere între cei doi termeni. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pe această temă.

Un complex numit „boală degenerativă articulară”
Artrita denotă o inflamaţie localizată la nivelul articulaţiei, iar artroza surprinde, mai degrabă, un proces degenerativ la acelaşi nivel. În medicina veterinară actuală, mai ales în ceea ce priveşte câinele, patologia articulară cuprinde astăzi un complex numit boală degenerativă articulară, care afectează aceste patrupede imediat după primul an de viaţă. „Este numită astfel pentru că iniţializarea procesului distructiv nu este de natură inflamatorie, însă evoluţia lui cuprinde şi o astfel de fază. Aşa că, iată, avem două boli într-un singur complex”, ne-a spus medicul veterinar.

Cartilajele pot să dispară
Totul porneşte de la o simplă leziune traumatică minoră. „Aceasta poate determina distrugerea unor celule specifice articulaţiilor, condroicitele, care eliberează în jurul lor enzimele conţinute ce vor determina distrugerea în continuare a altor celule. Ca urmare a afectării metabolismului celulelor alăturate, producţia de substanţe chimice complexe esenţiale articulaţiilor - proteoglicanii - este afectată, rezultând structuri proteice anormale sau parţial distruse. Aceste particule distruse sunt, de fapt, precursori pentru substanţe chimice specifice inflamaţiilor. Din acest moment, afecţiunea trece în stadiul inflamator”, a completat specialistul. O dată cu trecerea timpului, cartilajul articular devine mai puţin flexibil, se fisurează, se subţiază şi chiar poate să dispară.

Tratament în etape
Simptomele sunt: neplăceri la deplasare, refuzul de a mai face efort, durere la palparea articulaţiilor şi defecte de aplomb.
Diagnosticul se realizează atât clinic, cât mai ales cu ajutorul radiografiilor şi RMN-ului, uneori fiind de ajutor ecografia osteoarticulară. De asemenea, ţinând cont că una dintre cauze, pe lângă anumite leziuni minore, poate fi şi infecţioasă, aceasta trebuind mereu exclusă sau diagnosticată rapid, pentru ca animalul să primească tratament specific.
Tratamentul se realizează prin dietă veterinară special concepută pentru afecţiunile articulare, combaterea obezităţii, medicaţie de tip antiinflamatoare şi antialgică şi suplimente alimentare cu acizi graşi esenţiali, condroitină şi vitamina C.
În toate cazurile, fizioterapia este şi ea de mare ajutor. Dacă observaţi probleme la nivelul articulaţiilor câinelui, nu îl lăsaţi să sufere şi mergeţi la doctor.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.