Main menu

header

de Dana Purgaru

Pisicuţele sau căţeluşii de companie pot suferi de boli de inimă la fel ca şi noi. Pentru ca acestea să nu se agraveze este bine să îi duceţi cel puţin o dată pe an la un control de specialitate. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pe această temă.

Problemele pot apărea imediat după naştere
Afecţiunile inimii apar, de cele mai multe ori, la animalele mai în vârstă. Există însă cazuri în care se pot manifesta chiar şi în primii ani de viaţă, mai ales din cauza unor malformaţii ce evoluează încă dinainte de naştere sau în urma contactării unor viruşi, cum ar fi parvoviroza. „În mare parte, afecţiunile cardiace pot apărea prin mai multe mijloace: prin tulburări vasculare la nivelul vaselor de sânge, la nivelul muşchiului cardiac, la nivelul foiţelor pericardice ce înconjoară cordul, la nivelul reţelei de transmitere a impulsului electric specific sau în urma unor combinaţii de factori, putându-se ajunge la diagnostice de tipul infarctului, pericarditei, miocardozei, blocurilor de diferite naturi sau cardiomiopatiei dilatative”, ne-a spus medicul veterinar.

Se pot manifesta brusc
Bolile cardiace pot trece neobservate şi se pot manifesta brusc. Pentru a le putea depista este indicat să fiţi foarte atenţi la anumite semne pe care le poate prezenta animalul dumneavoastră, cum ar fi: dispoziţia scăzută la efort, tusea seacă, repetitivă, mai ales în momentele de agitaţie, respiraţia dificilă, leşinul sau cianoza (albăstrirea) limbii. „E adevărat că multe dintre aceste afecţiuni sunt întâlnite după vârsta de 6-7 ani, dar există şi boli, de exemplu parazitare, ce pot duce la complicaţii cardiace la orice vârstă”, a completat specialistul.

Luaţi măsuri la primele simptome
Metodele de investigaţie a afecţiunilor inimii sunt ecocardiografia simplă sau Doppler, electrocardiograma ori radiografia toracală. Foarte important este însă să duceţi animalul la control imediat ce observaţi simptomele descrise mai sus, pentru că tratamentul timpuriu asigură şanse mari de reuşită în faţa bolii.
Cele mai predispuse la boli de inimă sunt rasele de talie mare, animalele obeze sau care au afecţiuni pulmonare cronice. Dintre rasele de câini, cel mai afectate sunt: Doberman, Boxer, Ciobănesc, Dog german sau Caniş.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.