Main menu

header

de Dana Purgaru

După cum spune proverbul, în sezonul rece este cel mai bine să vă faceţi planuri pentru la vară, aşa că, dacă aveţi curte şi vă plac peştii, o soluţie excelentă pentru crearea unei oaze de relaxare este un iaz cu peşti. Şi nu orice fel de peşti, ci o specie deosebit de frumoasă.

Au nevoie de spaţiu suficient
Peştii Koi, numiţi şi crapi japonezi, sunt înotători de apă dulce, foarte frumos coloraţi, originari din Japonia, ţară în care creşterea lor este o artă.
Rudele acestor înotători, din mediul natural, nu sunt atât de colorate şi de variate, însă datorită selecţiilor şi a încrucişărilor, de-a lungul timpului s-au obţinut exemplare deosebite.
Peştii Koi sunt animale sociale, cărora le place să trăiască în grupuri, în iazuri sau în lacuri. Au nevoie de mult spaţiu pentru a se mişca în voie, iar apa trebuie să fie suficient de curată. Practic, un adult de dimensiuni medii necesită cel puţin 40 de litri de apă, lucru de care trebuie să ţineţi cont atunci când achiziţionaţi exemplare tinere. Un iaz suprapopulat nu va putea satisface necesarul de oxigen, apa se va murdări repede, iar peştii vor avea de suferit. Aşadar, înainte de a vă apuca de acest hobby este bine să vă documentaţi temeinic şi să cereţi sfatul unui specialist.

Pot trăi zeci de ani
Crapii japonezi sunt înrudiţi cu cei româneşti sau cu caraşii aurii, sunt foarte rezistenţi şi puţin pretenţioşi, dar au nevoie ca apa să fie curată şi bine oxigenată. În iaz aveţi nevoie de un filtru special, pentru că, fiind foarte mâncăcioşi, peştii Koi murdăresc apa repede, iar concentraţiile mari de nitraţi şi de amoniac devin dăunătoare. Înainte de a introduce peştii trebuie să testaţi apa, astfel încât toţi parametrii să fie corespunzători, iar aceste teste trebuie efectuate periodic.
Este bine ca iazul să fie plantat, astfel încât creşterea algelor să fie limitată.
Hrana peştilor Koi constă în mâncare specială (sub formă de pelete, granule sau sticks), care se găseşte în magazinele de specialitate, insecte, alge sau salată tocată. Atenţie! Aceşti înotători sunt extrem de mâncăcioşi, astfel încât au tendinţa spre obezitate. Hrăniţi-i numai cu cât consumă în cinci minute, de două ori pe zi.
Au o viaţă îndelungată, aşa că, dacă sunt crescuţi corespunzător, pot atinge 25-30 de ani şi chiar 60 de ani.

Intră în hibernare
Iarna aceşti peşti hibernează. Dacă temperatura scade sub 10˚C nu îi mai hrăniţi deloc. Este esenţial însă ca iazul să aibă cel puţin 80 cm şi să nu îngheţe în totalitate. Toamna, peştii e bine să fie hrăniţi mai intens, pentru a acumula grăsime, astfel încât să suporte mai bine hibernarea.

De reţinut! Peştii Koi nu pot fi crescuţi în acvariu şi sunt făcuţi pentru a fi priviţi de sus, mod în care li se dezvăluie întreaga splendoare.