de Ana Trifan
Sunt mici, dar nu de „buzunar”, se pricep să adune turmele de animale domestice şi sunt jucăuşi, loiali şi iubitori. Corgi, rasa din care fac parte câinii Reginei Marii Britanii, este originară din Ţara Galilor şi a fost făcută celebră de Majestatea Sa.
O specie de prestigiu
Când avea 18 ani, actuala Regină a Marii Britanii, astăzi în vârstă de 83 de ani, a primit o căţeluşă din rasa Corgi, pe care a botezat-o Susan. Animăluţul a dispărut de mult dintre cei vii, însă Regina a păstrat dragostea pentru această rasă de talie mică. În acest moment, deţine mai multe exemplare Corgi, de care se îngrijeşte şi cu care poate fi văzută la plimbări.
În cei 57 de ani de când e Regină, Elisabeta a II-a a avut nu mai puţin de 30 de astfel de câini. În filmul „Regina”, actriţa Helen Mirren, care o interpretează pe Regină, apare deseori împreună cu câini din rasa Corgi, tocmai pentru a arăta rolul pe care aceştia îl au în viaţa reală a Majestăţii Sale. Animalul care a jucat în film a primit şi Premiul Fido, pentru excelenţă canină în cinematografie.
Adoptă şi primeşte mereu exemplare noi
Regina Elisabeta a II-a apare deseori în fotografii alături de căţeluşii săi şi nu de puţine ori poate fi văzută oprindu-se să discute cu alţi proprietari de exemplare din această rasă şi să se joace cu patrupedele acestora. Majestatea Sa are în acest moment cinci exemplare de Corgi, botezate Emma, Linnet, Monty, Willow şi Holly, patru „Dorgi” (o corcitură) care se numesc Cider, Berry, Vulcan şi Candy, dar şi cinci Cockeri pe nume Bisto, Oxo, Flash, Spick şi Span. Numărul patrupezilor Reginei nu este însă niciodată fix, deoarece aceasta obişnuieşte frecvent să adopte sau să primească drept cadou căţeluşi.
Au propria cameră
Patrupedele Reginei au propria cameră, în apartamentele regale, unde dorm în coşuleţe de răchită, dar sunt libere să se plimbe prin toate celelalte încăperi. În fiecare cameră există un teanc de hârtie sugativă, în caz că se întâmplă vreun „accident”.
Meniul zilnic al câinilor este scris şi afişat la bucătărie. În unele zile mănâncă friptură de vită, în altele de pui, de ficat sau de iepure, iar carnea este tocată şi amestecată cu varză fiartă şi cu orez. Bucătarul-şef al familiei regale mai găteşte, pe lângă meniul pentru Corgi, şi biscuiţi cu unt, pe care îi oferă în fiecare zi Reginei, la ceai. Numai că aceasta nu îi mănâncă, ci îşi tratează patrupedele cu ei.
I-a încrucişat cu ajutorul unei... cărămide
Primul Corgi, pe nume Dookie, a fost adus în familia regală britanică de Regele George al VI-lea, în anul 1933. Ceva mai târziu, Elisabeta, care pe atunci era doar prinţesă, a primit şi ea propriul ei Corgi, pe Susan. Majoritatea căţeilor din această rasă care au fost crescuţi de Regină sunt urmaşii acestei Susan.
Regina obişnuia să lase fiecare căţeluşă să facă pui. Pe unii îi păstra, pe alţii îi făcea cadou prietenilor sau rudelor. Regina a împerecheat câini din rasa Corgi cu Tekeli, încrucişare din care au rezultat aşa numiţii „Dorgi”. Odată, un fotograf a întrebat-o pe Regină cum de a reuşit să unească aceste rase, având în vedere că una e mult mai înaltă decât alta. „E foarte simplu. Avem o cărămidă mică”, i-a răspuns Regina.
O însoţesc peste tot
De câte ori Regina călătoreşte de la un castel la altul, câinii merg cu ea. De câte ori zboară cu avionul undeva, câinii o însoţesc şi există o persoană însărcinată să-i urce treptele de la avion în braţe.
Odată, Paul Burell, unul dintre angajaţii familiei regale, a trebuit să meargă cu nouă câini Corgi în lesă pe scările de la domeniul regal Sandringham. Câinii au tras atât de tare, încât Burell a căzut şi s-a lovit.
Prinţul Philip nu-i place
Nu toţi membrii familiei regale sunt însă atât de încântaţi de Corgi precum Regina. Şi asta e valabil inclusiv pentru Prinţul Philip, soţul său. Acesta a fost auzit spunând odată: „Fir-ar ei de câini! De ce trebuie să ai aşa mulţi?”. Prinţul Charles preferă Labradorii.
Nimeni nu are voie să-i disciplineze pe Corgi în afară de Regină. Şi pentru că sunt câini de turmă, se întâmplă ca uneori să mai apuce oamenii de picior, ca să-i „adune”. Mai mulţi angajaţi ai Reginei au fost muşcaţi sau s-au ales cu pantalonii sfârtecaţi. Chiar şi Majestatea Sa a fost muşcată în timp ce încerca să potolească o bătaie între doi căţei.
În Ajunul Crăciunului 2003, Regina a fost devastată după ce Pharos, unul dintre Corgi, a fost omorât de Bulterrierul Prinţesei Anne. Bullterrierul atacase şi doi copii, în Parcul Windsor, din Londra. De altfel, Prinţesa Anne este singurul membru al familiei regale care a fost amendat cu 500 de lire sterline şi are cazier pentru că şi-a lăsat câinele să alerge liber într-un loc public.
Corgi este o rasă de câini de turmă, originară din Ţara Galilor. Cel mai probabil numele lor s-a format din două cuvinte: „cor”, care în limba localnicilor înseamnă „pitic” şi „ci”, care înseamnă câine.
Statura mică le permite câinilor Corgi să nu fie loviţi cu uşurinţă atunci când adună turma. Spre diferenţă de alţi câini din categoria Ciobăneştilor, Corgie are un mod diferit de a acţiona pentru a strânge animalele. Astfel, dacă un Collie face cercuri în jurul animalelor pentru a le strânge, un Corgie le va atinge la picioare şi le va mâna din spate, în semicercuri. Dacă un animal părăseşte turma, Corgi obişnuieşte să-l muşte de nas pentru a-l aduce înapoi. Deşi sunt folosiţi în general pentru bovine, Corgi apar şi pe lângă turmele de oi sau la grupurile de ponei. Este una dintre puţinele rase folosite la strângerea gâştelor. Câinii Corgi sunt prietenoşi cu copiii mici, sunt loiali, energici, haioşi, iubitori şi de încredere, ceea ce-i face să fie şi buni câini de familie.