Main menu

header

de Dana Purgaru

Pisica din rasa Siberiană se numără printre cele mai frumoase rase de feline. Este activă, puţin zgomotoasă, trăieşte mult şi nu necesită o îngrijire deosebită.

Foarte căutată şi apreciată
Rasa Siberiană este naturală şi îşi are originile în Rusia, unde a fost descoperită în secolul trecut. Totuşi, potrivit atestărilor istorice, are o vechime de cel puţin 1.000 de ani.
În multe zone ale lumii este foarte greu de găsit, existând lungi liste de aşteptare pentru pisoii din această rasă.

Iarna, blana este mai deasă
Este o felină cu părul semilung, are blana impermeabilă, foarte deasă iarna, iar vara, puţin mai scurtă şi mai rară şi poate exista în aproape orice varietate de culoare, inclusiv în combinaţii cu alb. Totuşi, sunt excluse nuanţele care indică hibridizarea, precum lila, ciocolatiu şi colourpoint (cu urechile, coada şi extremităţile picioarelor de culoare mai închisă).
Are o constituţie compactă, dimensiunea corpului medie, iar capul este mare, cu contururi fine. Urechile sunt medii, depărtate, cu vârfuri rotunjite, iar ochii sunt migdalaţi şi bine distanţaţi.

Îi place apa
Pisica naţională a Rusiei este inteligentă, se potriveşte vieţii de apartament, deoarece nu este zgomotoasă, şi este loială unui singur stăpân, pe care îl aşteaptă la uşă şi îl urmează peste tot, asemeni unui câine. Îi place să i se vorbească şi ascultă cu mare interes. Puii sunt extrem de agili, jucăuşi şi activi, calităţi care se păstrează şi la maturitate. Una dintre caracteristicile rasei este afinitatea pentru apă, deseori jucându-se cu aceasta, spre deliciul proprietarilor.
Este un animal hotărât, care se dovedeşte a fi neîncrezător faţă de străini şi căruia nu îi plac zgomotele puternice, la care reacţionează fornăind.

Nu este pretenţioasă
O pisică Siberiană trebuie periată de una-două ori pe săptămână cu o perie pentru blană lungă şi deasă. În rest nu necesită îngrijire suplimentară, doar vizitele regulate la doctor este bine să nu fie neglijate. La o naştere, pisicile din această rasă fac, în medie, cinci pui. Speranţa de viaţă este de 13-15 ani.