Main menu

header

de Elena Şerban

Mulţi oameni pretind că sunt iubitori de animale, în special de câini. Din nefericire, există unii care îşi achiziţionează prieteni necuvântători pe care nu ştiu cum să-i crească, şi când realizează că nu sunt „jucării” încearcă să scape de ei. Pentru ca astfel de situaţii neplăcute să nu vi se întâmple şi dumneavoastră, vă prezentăm câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi înainte de a deveni posesori de căţei.

Optaţi pentru o rasă uşor de îngrijit
Câinii consumă mult timp şi energie. Da, sunt o companie plăcută, dar dacă locuiţi singuri şi munciţi 15-18 ore pe zi, atunci poate ar fi mai bine să nu vă luaţi un patruped.
Dacă lipsiţi mult de acasă şi vă doriţi foarte mult un câine, plătiţi o persoană care să îl plimbe. Este recomandat să alegeţi o rasă nu foarte pretenţioasă, care să accepte să fie plimbată şi de altcineva. Aşa că ar fi indicat să vă documentaţi cât mai bine înainte de a lua o decizie.

Aveţi suficient spaţiu?
Indiferent de câinele ales, acesta trebuie să se potrivească însă cu stilul de viaţă şi cu mediul dumneavoastră. Dacă locuiţi într-un apartament de dimensiuni mici, nu vă luaţi un patruped de talie mare. Nimeni nu vrea ca propriul animal să aibă probleme de sănătate, să se plictisească şi să distrugă lucrurile din casă. Câinii de talie mare trebuie crescuţi în spaţii largi.
Ţineţi cont de climă, mai ales dacă aveţi curte şi vreţi să creşteţi patrupedul afară.

Cât mai multe jucării
Puii necesită multă muncă pentru a fi dresaţi. Dacă vreţi să nu vă treziţi cu găuri în papuci sau dacă nu aveţi timpul şi banii necesari pentru dresarea unui căţeluş, ar fi mai bine să adoptaţi un exemplar deja dresat.
Aveţi nevoie de multe jucării de ronţăit pentru căţeluşi. Puii sunt foarte curioşi, motiv pentru care cercetează orice. Ar fi bine să aveţi cât mai multe jucării pentru căţeluşul dumneavoastră. De asemenea, se recomandă mici reamenajări - ascundeţi lucrurile periculoase (chimicale, medicamente) sau scumpe (pantofi, haine, bijuterii).
Este indicat să mergeţi regulat la veterinar pentru control. Sănătatea şi viaţa lungă a câinelui dumneavoastră vor fi răsplata acestor controale.

Distraţi-vă împreună
Luaţi-i zgarda potrivită. O lesă prea mică sau prea mare îi poate face rău sau îi poate permite să facă rău altora ori să fugă. Dacă e un câine mare, încadrat în categoria animalelor periculoase, este obligatoriu, prin lege, să-i cumpăraţi şi botniţă. Aceasta va fi folosită ori de câte ori ieşiţi împreună în spaţii publice.
Indiferent de rasa aleasă, nu uitaţi să vă distraţi! Se spune că un câine este cel mai bun prieten al omului. Toţi proprietarii de astfel de animăluţe sunt de acord. Pentru asta, urmaţi regulile de mai sus, şi totul va fi bine.

Sfat! Vaccinaţi-vă câinele şi castraţi-l cât mai repede dacă nu are o valoare genetică deosebită.