Main menu

header

de Dana Purgaru

Probabil una dintre cel mai des întâlnite preocupări ale proprietarilor de animale este îngrijorarea că pisica, papagalul, căţelul, hamsterul sau unul dintre peştii din acvariu ar putea să nu se simtă bine. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pentru a vă ajuta să depistaţi din timp o eventuală problemă de sănătate.

Îşi schimbă starea de spirit
În cazul căţeilor, un animal care nu se simte bine va devia, mai mult sau mai puţin, de la vechile lui obiceiuri. „Va fi mai apatic pe timpul zilei, va respira din greu, la atingere va avea o temperatură mai mare decât în mod obişnuit, va avea limba colorată fie într-o nuanţă albăstruie, fie va fi foarte albă, va saliva excesiv ori va vomita sau, poate, pur şi simplu va sta retras într-un colţ şi va refuza să se ridice”, ne-a spus medicul veterinar. „În alte situaţii, căţelul va scutura excesiv din cap, va scânci când este atins pe burtică ori va urina greu, întrerupt ori cu sânge”, a completat specialistul.
Iată că există o serie de semne de care puteţi să ţineţi cont, însă cel mai important de observat este dacă animalul „nu mai este cum era odată”. În acest caz este recomandat să mergeţi la un cabinet de specialitate pentru diagnostic şi tratament.

Problemele pisicilor, mai greu de depistat
Pentru pisici, lucrurile evoluează similar, cu specificaţia că felinele sunt puţin „mai ascunse” şi evidenţiază mai greu problemele medicale. „Cele mai importante probleme sunt cele legate de urinare, atunci când se chinuiesc să urineze sau când urinează puţin şi cu sânge. În acest caz poate fi vorba despre o obstrucţie urinară şi este o urgenţă. În alte condiţii, pisica poate să respire foarte greu, va sta cu gura deschisă şi va fi foarte agitată, existând posibilitatea unei acumulări de puroi în jurul plămânilor sau o stare febrilă infecţioasă”, ne-a mai spus medicul.

Păsările stau zburlite
Când sunt bolnave, în general, păsările nu mai mănâncă ori se hrănesc insuficient, stau zburlite şi, eventual, vor evacua fecale foarte apoase. Potrivit medicului veterinar, majoritatea afecţiunilor infecţioase se petrec astfel şi trebuie ţinut cont că orice boală la păsări evoluează foarte repede, aşa că trebuie să mergeţi urgent la medicul veterinar.
„Hamsterii şi porcuşorii de Guineea se pot murdări în jurul anusului în cazul aşa-numitei boli a cozii umede ori vor avea umflături în apropierea capului atunci când fac diverse abcese ori vor respira foarte greu când se confruntă cu pneumonie sau cu edem pulmonar”, ne-a mai spus specialistul.
Când nu se simt bine, peştii vor mânca foarte puţin sau deloc, vor înota dificil ori dezechilibrat sau se vor ridica la suprafaţa apei pentru a „gusta” aerul. În aceste cazuri, majoritatea problemelor sunt cauzate de temperatură, aerare, frecvenţa hrănirii, suprapopulare, lipsa unei igiene corespunzătoare sau contaminarea apei din acvariu.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.