Main menu

header

de Dana Purgaru

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Kyushu din Fukuoka, Japonia, au reuşit să antreneze o căţea din rasa Labrador pentru a detecta cu precizie cancerul de colon.

Reuşită pe toate planurile
Căţeaua, pe nume Marine, a fost pusă să miroasă 74 de mostre biologice pe durata a mai multe luni. Fiecare test conţinea cinci mostre de respiraţie sau de fecale, dintre care numai una era canceroasă. Mostrele proveneau de la 48 de oameni cu tumori la colon, în stagii diferite ale bolii, cât şi de la 258 de voluntari sănătoşi. Patrupedul a avut o rată de reuşită la fel de bună ca aceea a unei colonoscopii şi a identificat corect probele cu cancer. Ba mai mult, a reuşit să identifice tumorile în formă incipientă, iar probele de la persoanele cu alte afecţiuni nu au reuşit să-l păcălească.
Marine fusese iniţial antrenată în 2003 pentru salvarea oamenilor aflaţi în pericol de înec, apoi, în 2005, a început antrenamentele în scopuri medicale. Pentru reuşitele sale, căţeaua nu a dorit altceva decât să i se dea voie să se joace cu mingea de tenis.
Folosirea câinilor pe scară largă pentru detectarea cancerului ar fi foarte costisitoare, însă se speră că experimentele de acest tip vor conduce la proiectarea unui senzor care să detecteze anumiţi compuşi care au legătură cu această maladie.