Main menu

header

de Dana Purgaru

Oricât de ciudat ar părea, relaţiile intime între parteneri de acelaşi sex sunt prezente nu numai la oameni, ci şi în regnul animal. Ba mai mult, se pare că peste 1.500 de specii, de la cele mai puţin evoluate până la primate, au acest obicei. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre acest subiect.

Un sfert din lebedele negre au acest obicei
Homosexualitatea se referă atât la actul de împerechere propriu-zis, cât şi la curtare, la formarea unui cuplu, la simularea unor comportamente specifice doar între sexe diferite, dar şi la afecţiunea exagerată între indivizi de acelaşi sex. Este o realitate documentată şi probată ştiinţific şi este cunoscut faptul că un asemenea comportament a fost depistat la lei, bizoni, oi, girafe, elefanţi, diferite primate, hiene, delfini, lebede, raţe, vulturi, porumbei, pescăruşi şi chiar libelule şi şopârle. „De exemplu, se cunoaşte faptul că aproape un sfert din perechile de lebede negre sunt homosexuale, la acestea adăugându-se, în perioada cuibăritului, şi o femelă care depune ouăle. De asemenea, o cincime dintre perechile de raţe sălbatice sunt, de asemenea, afectate de acest comportament, în special în relaţia mascul-mascul. 10% dintre femelele de pescăruş manifestă o asemenea deviere comportamentală. La porumbei se observă o uniformitate a atitudinilor homosexuale, în sensul în care atât femelele, cât şi masculii manifestă tendinţe homosexuale, iar aceste perechi produc uneori ouă, însă infertile”, ne-a spus medicul veterinar.

Maimuţele bonobo, pe primul loc
Pasiunile ieşite din comun pot merge însă şi mai departe, întâlnindu-se în unele cazuri comportamente de împerechere cu obiecte inanimate.
De asemenea, la delfinii amazonieni s-a constatat o altă curiozitate - sexul nazal, adică penetrarea în scop sexual a orificiului de captare a oxigenului. În acelaşi timp este cunoscut şi fenomenul de sex în grup.
„La maimuţele bonobo se întâlneşte cea mai mare rată a homosexualităţii - 60%. Practic, aproape fiecare interacţiune dintre două asemenea maimuţe fiind una sexuală. Majoritatea perechilor sunt de tip femelă-femelă, însă şi masculii, în urma unor conflicte, se împacă ori se tolerează reciproc prin mângâierea organelor genitale”, ne-a mai spus specialistul.
Iată, aşadar, că lumea animalelor este plină de surprize şi că oamenii nu sunt atât de originali pe cât cred.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.