Main menu

header

de Dana Purgaru

Muzica, înşiruirea complexă, regulată de sunete ce provoacă senzaţii specifice, era considerată, până nu demult, un apanaj al inteligenţei umane. Ei bine, iată că nu numai noi ne bucurăm de aceasta, ci şi animalele. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă spune mai multe despre acest aspect, oarecum inedit.

Un mod de comunicare
Este ştiut că în anii revoluţiei muzicale din perioada anilor ’60-’70 existau albume cu sunete produse de delfini sau de balene, ce se vindeau foarte bine pentru relaxarea oamenilor. Vremea a trecut, studiile au avansat, şi s-a dovedit că nu numai noi ne relaxăm când ascultăm diverse sunete. În anii ’80-’90, în fermele de vaci, s-a cercetat efectul muzicii simfonice asupra animalelor şi s-a constatat o creştere a producţiei de lapte. „Se prea poate ca trilurile păsărilor şi sunetele balenelor sau ale delfinilor să urmeze tipare ce vin în beneficiul comunicării între animale, dar care devin subiect de studiu pentru biomuzicologi, adepţi ai acestor Mozart şi Shubert din sălbăticie. Se cuvine deci să readaptăm teoriile relativ limitate potrivit cărora doar oamenii pot compune şi aprecia muzica. Aceasta creează punţi între indivizii aceleiaşi specii, fiind practic un limbaj complex, încă nepătruns”, ne-a spus medicul veterinar.

Pisicile preferă pianul
Aşadar, animalele percep muzica aproape la fel ca şi noi şi de aceea, dacă sunteţi ascultători pasionaţi, aveţi grijă la sunetele ce ies din boxe în preajma animalelor dumneavoastră, pentru că unele sunete pot determina agresivitatea, iar altele, dimpotrivă, pot induce o stare de relaxare. „S-a dovedit că un concert simfonic şi valsurile sunt percepute bine de căţei, în timp ce pisicile preferă sunetele de pian. În contrast, muzica rock determină o creştere a stării de nelinişte şi de agitaţie şi chiar stimulează agresivitatea”, a completat specialistul.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.