Main menu

header

de Dana Purgaru

Rozătoarele sunt, în general, animăluţe rezistente, însă pot fi cazuri în care nu se simt bine. Atunci trebuie intervenit cu promptitudine pentru diagnosticare şi tratament.

Poate muri foarte repede
Hamsterii pot suferi de diverse boli şi, în cazul în care nu se intervine la timp pentru tratament, ei pot muri foarte repede. Pentru a putea şti dacă animăluţul dumneavoastră este sănătos este indicat să îl cunoaşteţi foarte bine şi să ştiţi să interpretaţi anumite semne de suferinţă. Iată câteva simptome şi semnificaţia lor:
- lipsa poftei de mâncare - de obicei, hamsterii sunt foarte mâncăcioşi, iar dacă animăluţul ignoră timp de mai multe ore bunătăţile pe care i le daţi, acesta este cu siguranţă un semn de boală;
- activitatea - un animal sănătos este activ şi sociabil. Dacă îşi schimbă comportamentul brusc şi devine agitat ori agresiv sau pur şi simplu stă ore în şir într-un colţ, apatic, ar putea fi vorba despre o afecţiune.

Urechile trebuie să fie curate în interior
- blana hamsterului şi pielea -
blana trebuie să fie netedă şi lucioasă. În cazul în care aceasta este zburlită şi îşi pierde aspectul sănătos sau animalului îi cade părul, s-ar putea să sufere de o afecţiune dermatologică. Dacă pielea este iritată, iar hamsterul se scarpină des, poate fi vorba despre o infestare cu paraziţi. Chiar dacă nu a ieşit afară, animăluţul poate fi invadat de „inamici” din mediul exterior, de pe încălţămintea sau hainele dumneavoastră, din hrană sau din talaş. De asemenea, este indicat să îl mângâiaţi zilnic pentru a descoperi la timp anumite umflături sau abcese;
- aspectul urechilor - acestea trebuie să fie curate în interior, să nu aibă secreţii;
- consistenţa fecalelor şi urinarea - atât diareea, cât şi constipaţia sunt semne ale unei boli digestive. De asemenea, dacă hamsterul urinează greu, iar urina sa este roşiatică este posibil să fie vorba despre pietre la vezică.

Faceţi un control zilnic!
- aspectul ochilor, nărilor şi regiunii anale -
urmăriţi zilnic dacă ochii nu lăcrimează, dacă nu cumva există secreţii în zona nasului şi dacă zona anală este curată. De obicei, prezenţa unor secreţii sau a unor elemente neobişnuite în aceste zone indică boli care pot avea un efect tragic în doar câteva ore;
- respiraţia: dacă aceasta e greoaie, însoţită de strănuturi, s-ar putea să fie vorba despre o afecţiune respiratorie;
- mersul - observaţi dacă hamsterul calcă normal şi tăiaţi-i unghiile atunci când este cazul;
Dacă observaţi oricare dintre aceste semne nu încercaţi să le trataţi dumneavoastră, ci mergeţi de urgenţă la un medic veterinar care ştie şi poate să trateze afecţiunile hamsterilor.

Atenţie! Afecţiunile trebuie depistate şi tratate încă de la primele semne.