Main menu

header

de Dana Purgaru

- O nouă metodă de tratament în torsiunea gastrică

Deşi sună pompos, gastropexia endoscopică percutanată nu este altceva decât o metodă chirurgicală avansată de prevenire a celei mai grave urgenţe chirurgicale care apare la câine, adică sindromul de dilataţie sau de torsiune gastrică. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre noua tehnică folosită.

Se poate ajunge la stări grave
Sindromul de dilataţie sau de torsiune gastrică reprezintă dilatarea la extrem a stomacului şi rotirea sa în jurul axului propriu. Organismul suferă astfel în urma compresiei organelor vitale precum plămâni, cord, ficat şi splină şi se poate ajunge la ruperea unor vase mari de sânge sau a stomacului, la şoc septic sau la insuficienţă renală. „Din cercetările efectuate la Spitalul Veterinar Ilioara din Bucureşti, limitele de vârstă care surprind această afecţiune gravă la câine sunt extrem de largi, variind de la 1 an până la vârste foarte înaintate”, ne-a spus medicul veterinar.

Se evită intervenţia chirurgicală
Există în acest moment tehnici chirurgicale de prevenire a torsiunii gastrice, însă multe prevăd deschiderea cavităţii abdominale în cursul unei intervenţii chirurgicale similare celei de remediere a afecţiunii. „Tehnica folosită şi implementată la Spitalul Veterinar Ilioara este una foarte puţin invazivă, care necesită o anestezie de scurtă durată şi poate preveni torsiunile gastrice la câine. Se utilizează endoscopul pentru a pătrunde în stomac şi pentru a realiza ataşarea acestuia la unul dintre pereţii abdomenului. Prin această tehnică putem spune că mai avem încă resurse de inovaţie şi adaptare la cerinţele moderne în ceea ce priveşte chirurgia veterinară din România”, a completat specialistul.

O alternativă pentru proprietari
Iniţiatorii tehnicii, dr. Daniel Lescai şi dr. Florin Dumitrescu, doi medici cu o experienţă îndelungată în endoscopia veterinară, propun această metodă proprietarilor de animale ce prezintă risc de îmbolnăvire de dilataţie sau torsiune gastrică. Acestea sunt rase precum: Ciobănesc German, Doberman, Dog German, Ciobăneşti Româneşti şi Caucazieni şi alte rase de talie mare şi piept adânc sau metişii acestora.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.