Main menu

header

de Elena Şerban

Schimbările climatologice din ultima perioadă şi faptul că parcă anotimpurile nu mai sunt ce erau odată ne fac să acordăm o mai mare importanţă prognozei meteo. Însă aceste estimări nu sunt 100% reuşite. De aceea vă prezentăm o alternativă la aceste prognoze, care vine din partea regnului animal, pentru că animalele (cel puţin unele dintre ele) ştiu cu precizie cum va fi vremea. Totul e să le acordaţi puţină atenţie.

Pisicile, barometre reputate
Felinele sunt considerate meteorologi de excepţie. Din bătrâni se ştie că, dacă o pisicuţă strănută, îşi spală urechile sau doarme cu toate cele patru lăbuţe sub ea, e semn că va ploua. De asemenea, atunci când stă cu spatele la foc sau la orice altă sursă de căldură, e semn că se apropie furtuna. La polul opus, atunci când pisica îşi ascute intens ghearele înseamnă că vremea se ameliorează.
Comunele broaşte au talentul de a prevesti vremea urâtă. Cum reuşesc asta? Orăcăie puternic. Aşadar, dacă auziţi aceste vietăţi că „se plâng” foarte tare, e semn că urmează o furtună.

Vacile devin agitate
Şi vacile, şi oile sunt bune la prevestitul vremii. Cel puţin aşa susţin proprietarii şi paznicii cirezilor, care afirmă că, atunci când urmează să fie urât, vacile devin agitate, mişcă des din coadă sau se întind pe iarbă. În ceea ce priveşte oile, dacă acestea se adună în turmă, chiar dacă afară e cald şi frumos şi nu e nici măcar un norişor pe cer, e semn că vremea va fi urâtă şi ploioasă.
Dacă albinele sau fluturii nu-şi mai văd de „drumul lor” şi încep să se ascundă printre petalele şi sepalele florilor, încercaţi să vă duceţi într-un loc ferit, pentru că va urma, dacă nu o furtună, cel puţin o ploaie intensă. De altfel, apicultorii ştiu că, dacă albinele se retrag în stupi ziua în amiaza mare, e rost de vreme urâtă.

Furnicile se retrag în muşuroaie
În cazul în care buburuzele sau gărgăriţele, cum mai sunt cunoscute, zboară în grup e semn că urmează vreme caldă. Dacă însă caută adăpost în orice loc, uitaţi-vă repede după o umbrelă.
Alte insecte care anunţă dacă afară va fi sau nu frumos sunt furnicile. Potrivit biologilor, în cazul în care vedeţi grupuri de furnici care se retrag în muşuroaie, deşi ziua nu este pe sfârşit, este un indiciu că vor veni precipitaţii.
Se spune că, dacă păsările zboară cât mai sus pe cer, nu vor fi probleme din punct de vedere meteorologic. Însă, în cazul în care zborul este foarte aproape de sol, e semn că vremea se înrăutăţeşte.

Previziunile marmotei
Americanii şi canadienii au dedicat o zi din calendar, data de 2 februarie, unui animal. Mai bine zis, previziunilor meteo făcute de o marmotă. Tradiţia spune că, dacă animalul iese din vizuina sa în acea zi şi „îşi vede umbra”, vor urma şase săptămâni de iarnă. În caz contrar, se poate vorbi despre o primăvară timpurie. „Ziua marmotei” îşi plasează rădăcinile în tradiţia creştină timpurie însă abia după anul 1993, după apariţia filmului cu acelaşi nume, acest ritual a devenit intens mediatizat.

- Dacă tăunii înţeapă animalele din curte va urma o vreme rece şi plină de precipitaţii.
- Scăldatul păsărilor în praf sau saltul peştilor afară din apă indică o perioadă cu vreme urâtă.
- În cazul în care caii stau cu spatele la un pâlc de arbori înseamnă că se apropie furtuna.
- Zborul rândunelelor la înălţime anunţă vreme frumoasă timp de mai multe zile, iar zborul lor aproape de sol semnifică timp urât.