Main menu

header

de Dana Purgaru

Găina cu gât golaş, originară din Transilvania, este studiată în Marea Britanie. Cercetătorii încearcă să afle din ce cauză aceasta îşi pierde penele în zona gâtului.

Rasă celebră în Europa
Gât golaş de Transilvania, despre care se crede că au apărut prima oară în nordul României, sunt găini crescute în gospodăriile şi fermele din Europa de câteva sute de ani şi au fost introduse în Marea Britanie în preajma anului 1920. Această rasă de găini este considerată una mixtă, fiind performantă atât pentru producţia de carne, cât şi pentru cea de ouă.
În urma studiilor, cercetătorii au descoperit că modul în care vitamina A este asimilată de pielea acestor găini, în combinaţie cu acţiunea unei proteine, conduce la pierderea fulgilor şi a penelor în zona gâtului.

Cauza este o mutaţie genetică
Medicul Denis Headon, cel care a coordonat acest studiu la Roslin Institute din Edinburgh, a declarat: „Am descoperit că substanţa produsă de vitamina A la nivelul pielii, în combinaţie cu proteina BMP12, contribuie la aspectul de vultur al acestei specii de găini. Practic, o mutaţie genetică afectează proteina şi contribuie la pierderea penelor. Această descoperire ne ajută să înţelegem mai bine dezvoltarea biologiei şi a felului în care au evoluat diferite rase. Ea poate avea şi implicaţii practice în stimularea industriei avicole din ţările cu climă caldă, inclusiv în ţările în dezvoltare”.
Studiul a fost realizat de 12 cercetători de la Universitatea Heriot-Watt în diverse ferme din Franţa, Mexic şi Elveţia.