Main menu

header

de Dana Purgaru

Sindromul hepatocutanat este o boală ce afectează ficatul, dar se manifestă şi la nivel epidermic. Are multiple cauze metabolice şi se poate întâlni atât la câine, cât şi la pisică. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre această afecţiune.

Simptomele sunt evidente
Sindromul hepatocutanat poate avea, printre cauze, inflamaţii de genul pancreatitelor sau hepatitelor, intoxicaţii cronice, tumori hepatice, ciroză hepatică, malabsorbţia sau carenţa de aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali ori zinc.
În ceea ce priveşte câinii, sunt mai afectaţi cei cu vârste între 4 şi 10 ani, mai ales masculii din rasele Metis, Cocker, West Highland Terrier, Ciobănesc German, Bichon sau Labrador. Primele semne sunt: apatie, lipsa poftei de mâncare, pierderea din greutate, piele iritată, cu cruste sau ulceraţii, căderea părului (mai ales la nivel peribucal, periocular, anal sau genital), se scarpină insistent sau leziuni la nivelul coatelor şi perniţelor.

Analizele de sânge, indicate o dată la şase luni
În cazul în care observaţi aceste semne, consultaţi medicul veterinar, pentru a exclude sau a confirma această afecţiune. „Diagnosticul se face pe baza semnelor clinice, coroborate cu examinări suplimentare de genul ecografiei abdominale, biochimiei sangvine şi examinării histopatologice”, ne-a spus medicul veterinar. „Lista lungă a cauzelor acestui sindrom face ca investigarea biochimică sangvină de rutină să fie deosebit de binevenită. Astfel, la fiecare şase luni, trebuie urmărită apariţia oricăror modificări ale parametrilor specifici. Pentru tratament este esenţială creşterea aportului de aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali, zinc şi vitamina A. Se vor trata cu produse cu rol antibacterian sau antimicotic, cicatrizant leziunile cutanate, dar se vor folosi cu precauţie corticoizii antiinflamatori, pentru a se evita o criză diabetică”, a completat specialistul.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.