Main menu

header

de Dana Purgaru

Britanicul Nathan Cooper, în vârstă de 19 ani, a fost salvat de la moarte de pisicuţa sa, Lilly. Aceasta are o abilitate deosebită: poate anticipa crizele de epilepsie ale stăpânului său.

L-a ajutat să-şi recapete respiraţia
Lilly nu se desparte nicio clipă de Nathan, care suferă de epilepsie şi are, pe neaşteptate, crize puternice. După un astfel de moment, care aproape i-a pus capăt vieţii, felina a început să lingă gura şi nasul stăpânului său, astfel încât acesta şi-a recăpătat respiraţia. „E o pisicuţă foarte liniştită, dar când Nathan urmează să aibă un atac de epilepsie, Lilly începe să se agite, alergând în sus şi în jos pe scări şi miaună puternic, anunţând episodul”, a explicat mama tânărului.

Unele animale anticipează crizele de epilepsie
Lilly are 14 luni şi face parte din familia Cooper de circa un an, iar stăpâna casei este convinsă că micuţa felină i-a salvat în repetate rânduri viaţa băiatului său.
Potrivit specialiştilor, unele animale de companie prezintă manifestări intuitive care anticipează declanşarea crizelor de epilepsie ale stăpânilor lor. Se pare că o parte dintre pisici sau câini posedă un simţ olfactiv special, care le permite să identifice transformările chimice de la nivelul organismului uman, ce produc schimbarea mirosului unei persoane înaintea declanşării crizei.