Main menu

header

de Dana Purgaru

Şerpii sunt animalele preferate ale amatorilor de companioni ieşiţi din comun. Însă, pentru fi crescuţi în cele mai bune condiţii, proprietarii trebuie să se informeze foarte bine înainte de a achiziţiona astfel de reptile.

Poate trăi chiar şi 35 de ani
Cele mai indicate specii pentru începători sunt şerpii de grâu americani, şerpii corali falşi şi pitonii regali, care sunt rase docile şi nepretenţioase. Durata lor de viaţă variază între zece ani la şerpii de grâu, 20 de ani la coralii falşi şi peste 35 de ani la pitonii regali.

Terariul trebuie să fie amenajat corespunzător
Aceste animale au nevoie de terarii spaţioase, amenajate corespunzător în acvarii lungi, nu foarte adânci, de cel puţin 300-400 de litri. Capacul trebuie să se închidă bine şi să permită trecerea aerului.
Şerpii au sânge rece şi de aceea au nevoie de o sursă de căldură asigurată de un bec special, pentru reptile, ce poate fi achiziţionat din pet-shop-uri. Acesta se ţine aprins 12 ore pe zi.
Într-un colţ este bine să existe un loc în care reptila se poate ascunde, alcătuit dintr-o scoarţă de copac şi pietre mari, iar pe jos puneţi scoarţă zdrobită, crengi uscate, pietre de mărimea pumnului şi, eventual, muşchi de pădure. De asemenea, e bine să existe şi crengi înalte şi groase pe care şarpele să se caţere.
În colţul opus celui cu sursa de căldură (becul) amenajaţi un miniiaz, cu apă fără clor, care va asigura lichidul necesar animalului şi sursa de umiditate din terariu. Amplasaţi un termometru în partea „rece”, care trebuie să arate 26°-28°C şi unul în cea „caldă” (30°-32°C) şi aveţi grijă ca temperatura să nu scadă noaptea sub 25°C.

Este preferată hrana îngheţată
Toţi şerpii sunt carnivori, ceea ce implică hrănirea lor cu insecte sau cu şoareci. Nu este recomandată mâncarea vie, deoarece poate transmite boli la care animalele aflate în captivitate sunt foarte sensibile. În comerţ există hrană îngheţată, specială pentru reptile. Însă, înainte de a o achiziţiona, asiguraţi-vă că şoarecii nu au fost congelaţi mai mult de 60 de zile, deoarece îşi pierd proprietăţile nutritive.
Intervalul de alimentare variază în funcţie de vârstă, de specie şi de mărime. În general, un şarpe ia masa o dată la una-două săptămâni şi consumă o singură pradă, cum ar fi un şoricel. Dacă doriţi ca acesta să crească mai repede, îl puteţi hrăni şi mai des, însă riscaţi astfel ca reptila să devină obeză. Exemplarele în vârstă au nevoie de alimentaţie la trei-patru săptămâni.
Unele reptile refuză să mănânce ceva care nu se mişcă, aşa că, la ora mesei, ţineţi hrana într-o pensetă lungă şi mişcaţi-o, astfel încât şarpele să creadă că aceasta este vie.

Sfaturi!
- Înainte de a achiziţiona un şarpe asiguraţi-vă că îl veţi putea ţine ani buni de acum încolo, că ştiţi totul despre specia lui, că aveţi condiţii optime de creştere şi că îi puteţi da hrana necesară
- Şerpii ce urmează a fi crescuţi în casă trebuie să provină din crescătorii, deoarece capturarea lor din natură este interzisă şi prezintă multe riscuri.