Main menu

header

de Dana Purgaru

Câinele, considerat cel mai bun prieten al omului încă din timpuri străvechi, continuă să fie astăzi mai popular ca oricând. Iată care sunt cele mai des întâlnite rase în întreaga lume, dintre cele peste 400 cunoscute.

Locul 10 - Shih Tzu
Shih Tzu este un câine originar din China, fiind cel mai vechi şi cel mai mic dintre speciile tibetane. A devenit foarte popular în toată lumea datorită aspectului său. De altfel, în Tibet este comparat cu Xi Shi, cea mai frumoasă femeie din China antică. Este preferat în special de doamne, care fac din toaletarea acestui animal un hobby şi, nu de puţine ori, exemplare ale acestei rase pot fi văzute cu pompoane şi fundiţe colorate în blană.

Locul 9 - Caniş
În ciuda faptului că pare a fi un câine de jucărie, Canişul este considerat unul dintre cei mai inteligenţi câini, fiind foarte uşor de dresat. Este o rasă foarte populară pe toate continentele şi este crescut atât datorită aspectului, cât şi pentru obedienţa sa recunoscută. Este o rasă elegantă, drept pentru care primeşte frecvent premii în concursurile de frumuseţe canină. Potrivit Federaţiei Chinologice Internaţionale, rasa provine din Franţa, însă unii experţi se contrazic, susţinând că ar avea rădăcinile în Rusia, Iberia şi chiar în Germania. La origine este un câine de vânătoare, folosit la aducerea la mal a raţelor împuşcate.

Locul 8 - Bulldog
Britanicul Bulldog a câştigat teren datorită aspectului său îndesat şi morocănos, fiind promovat în numeroase seriale şi filme. Este o rasă ce provine din împerecherea unui Mastiff cu un Pug. Prima oară, cuvântul „bulldog” se pare că ar fi fost folosit în anul 1568, iar circa 40 de ani mai târziu acest câine era foarte des folosit în luptele cu taurii. Astăzi este un animal foarte bun pentru familiile cu copii sau care au şi alte vieţuitoare în casă, deoarece are un temperament echilibrat, este docil şi amuzant.

Locul 7 - Teckel
Foarte popular şi la noi în ţară, Teckelul, numit şi Dachshund, este preferat în special de persoanele care locuiesc în case de dimensiuni mici, unde există copii. Provine din Germania şi este cunoscut în lumea întreagă sub porecla „Hot dog”. Are calităţi de vânător recunoscute, fiind folosit în vechime la încolţirea bursucilor, iar ca animal de companie este un bun însoţitor şi un tovarăş de viaţă loial şi ascultător.

Locul 6 - Boxer
Un alt câine cu provenienţă în Germania este Boxerul, foarte cunoscut şi în România. Este o rasă concepută din Bulldog şi Bullenbeisser, din grupul Moloşilor, aceasta din urmă fiind în prezent extinctă. Exemplare de Boxer au fost prezente pentru prima oară la concursurile de frumuseţe în 1895, la München. Este căutat şi apreciat atât datorită aspectului său, dar şi pentru că este vioi, impunător, loial, încrezător, prietenos şi jucăuş.

Locul 5 - Beagle
Beagle este o rasă relativ nouă la noi în ţară, însă este foarte apreciată, în special în Europa şi SUA, datorită temperamentului energic, a dimensiunilor medii şi a faptului că nu suferă de boli genetice. Acest câine a fost folosit încă din perioada elisabetană, cu preponderenţă la vânătoarea de mistreţi, iar în zilele noastre se spune despre Beagle că este o „caricatură de câine”. Să nu uităm că, de altfel, Snoopy, celebrul personaj de benzi desenate, era Beagle.

Locul 4 - Golden Retriever
Această rasă este frecvent întâlnită în special în SUA, dar a devenit populară şi în Europa. Exemplarele sale se fac remarcate atât prin frumuseţe, cât şi prin inteligenţă şi sunt, de asemenea, indicate familiilor cu copii. Şi el, la origine, câine de vânătoare, Golden Retrieverul este acum intens folosit pentru scopuri utilitare, de la însoţitor pentru persoane cu handicap până la detectarea victimelor dezastrelor. Acest lucru se datorează capacităţii sale de a învăţa repede comenzile şi de a se supune cu multă prietenie şi bună dispoziţie.

Locul 3 - Ciobănesc German
Un câine foarte des întâlnit şi apreciat în România în decadele trecute, Ciobănescul German continuă să fie foarte căutat şi apreciat în majoritatea ţărilor. Nu mai este un secret pentru nimeni că această rasă este considerată una dintre cele mai potrivite atât pentru familii, cât şi pentru poliţie sau armată. Se pare că primele exemplare au fost consemnate în jurul anului 1899, când acest patruped era folosit pentru paza turmelor de oi. Este un animal puternic, determinat, loial, inteligent, dar şi obedient şi aspectuos.

Locul 2 - Terrier Irlandez
Poate prima calitate care îi vine în minte unui crescător de Terrier Irlandez este faptul că acesta este foarte jucăuş. Şi el la bază câine de vânătoare (folosit pentru animalele de vizuină), a devenit foarte îndrăgit datorită vioiciunii, a loialităţii, a inteligenţei, a îngăduinţei faţă de copii, dar şi a personalităţii distincte. Este, poate, cea mai veche rasă de terrieri din lume, care se pare că datează de acum 2.000 de ani. În perioada anilor 1700-1800 era des folosit ca mesager în timpul războaielor, iar în 1875 a fost prezentat pentru prima oară în expoziţiile canine din Irlanda. În jurul anului 1880, Terrierul Irlandez a fost desemnat una dintre cele mai populare rase din Anglia.

Locul 1 - Labrador
Aşa cum poate aţi ghicit, Labradorul ocupă primul loc în topul celor mai populari „lătrători” din lume, de câţiva ani încoace fiind din ce în ce mai prezent şi în România. Despre el se spune că este câinele perfect, având un temperament echilibrat, mult râvnit de crescători. Practic, Labradorii sunt folosiţi de toată lumea, de persoanele tinere pentru care sunt adevăraţi prieteni, de cele bătrâne, singure, cărora le alină viaţa, de familiile cu copii, de autorităţi - de la poliţie până la salvatori - şi de persoane cu handicap, pe care le însoţesc şi le uşurează diverse sarcini. Prima consemnare înscrisă cu privire la rasă, respectiv o scrisoare redactată de un călător în regiunea Labrador din estul Canadei, datează din 1822. Totuşi, specia nu este originară din acest loc, ci din Marea Britanie, de unde a fost adusă de pescari la începutul secolului al XIX-lea. Este un câine prietenos, jucăuş, entuziast, blând, afectuos, inteligent, loial şi amuzant.