Main menu

header

de Dana Purgaru

Alergiile sunt reacţii ciudate ale sistemului imunitar, declanşate de prezenţa unui element care, în contact cu organismul nostru, determină această neplăcere. Există oameni alergici la polen, la căpşuni, la lapte, la mucegai ori la venin, spre exemplu, însă sunt şi persoane care prezintă un astfel de răspuns al corpului la propriul animal, oricât de paradoxal ar părea. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre această problemă.

Apare la contactul cu blana sau cu urina
Dintre cazurile de alergii la animale, mai des sunt întâlnite cele la câine ori la pisică, aceasta din urmă fiind mai frecventă. Reacţia negativă, în cazul persoanelor care se resimt la contactul cu felinele, nu provine de la blana acestora, ci de la saliva ce rămâne impregnată în firele de păr după autotoaletare. Alţi factori alergeni mai pot fi contactul cu pielea exfoliată şi cu urina.

Câinele ajută la prevenirea astmului la copii
În cazul câinelui, situaţia este puţin mai încurcată, deoarece, în anumite condiţii, acest patruped ar putea, de fapt, să prevină reacţiile alergice. „Acest lucru a fost descoperit în cadrul unor teste ştiinţifice ce au scos la iveală că cei mici, care au un câine în apropierea lor pentru o perioadă lungă, sunt mai protejaţi de astm bronşic sau de alte tipuri de alergii. Acest fapt s-ar datora unui compus chimic numit endotoxină, care determină stimularea sistemului imunitar în vederea evitării unor reacţii alergice”, ne-a spus medicul veterinar. Există însă şi un revers al medaliei: copiii sau oamenii care au deja astm sau o frecvenţă ridicată a alergiilor trebuie să se ferească de apropierea excesivă de un câine sau de o pisică.

Spălaţi-l mai des şi deparazitaţi-l
„În cazul în care suferiţi de o alergie la propriul câine sau cineva din familie se confruntă cu această neplăcere, este indicat să spălaţi animalul o dată sau de două ori pe săptămână, să curăţaţi casa temeinic, folosind aspiratoare performante, să deparazitaţi şi să sterilizaţi patrupedul, să evitaţi contactul animalului cu aşternuturile sau cu prosoapele noastre, iar în cazurile grave să îl mutaţi în curtea casei”, a completat specialistul.

De reţinut! Printre rasele de câini cel mai puţin alergizanţi se numără: Caniş, Schnauzer, Bichon, Yorkshire Terrier şi Shih Tzu. În ceea ce priveşte pisicile, singura rasă hipoalergenică este Sfinx.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.