Main menu

header

de Dana Purgaru

Reţeaua „Mother Nature” (în traducere, „Mama Natură”) a realizat o listă cu vietăţile cu cea mai lungă durată de viaţă, printre acestea numărându-se şi un animal care nu moare niciodată.

Viermele Lamellibranchia atinge 250 de ani
Scoica Geoduck - este cea mai mare scoică de apă sărată. Corpul ei poate ajunge la un metru lungime, iar durata de viaţă este şi ea una impresionantă - cel puţin 160 de ani. Trăieşte mai ales în apele reci ale Puget Sound, un golf de mici dimensiuni care leagă oraşul american Seattle de Oceanul Pacific.
Reptila Tuatara - trăieşte în Noua Zeelandă, iar specialiştii cred că aceste vertebrate pot vieţui peste 100 de ani.
Viermele Lamellibranchia - această specie, care poate ajunge la trei metri şi care se hrăneşte cu petrol, trăieşte în apele adânci, oceanice. Se pare că poate atinge 250 de ani.

Balena arctică depăşeşte 211 ani
Ariciul roşu de mare - poate fi întâlnit în apele Oceanului Pacific, de-a lungul Coastei de vest a Americii de Nord. Trăieşte chiar şi 200 de ani.
Crapul Koi - este un peşte originar din Japonia, ornamental, crescut în special în iazurile decorative. Unele soiuri trăiesc mai mult de 200 de ani. Cel mai bătrân crap Koi a fost Hanako, un peşte care a murit la vârsta de 226 de ani, la 7 iulie 1977.
Balena arctică - acest mamifer este cel mai mare de pe Pământ, vieţuieşte la marginea sudică a gheţurilor Arcticii, iar specialiştii au descoperit un exemplar care avea 211 ani. Deocamdată nu se ştie dacă specia depăşeşte cu mult această vârstă.

Buretele Cinachyra Antarctica trăieşte peste un mileniu
Broaştele ţestoase - sunt considerate cele mai longevive vertebrate. Cea mai bătrână broască ţestoasă de Galapagos a murit, în iunie 2006, la vârsta de 175 de ani. Aceasta se numea Harriet şi se afla într-o Grădină Zoologică deţinută de regretatul Steve Irwin. O broască ţestoasă gigant din Insulele Albadra, numită Adwaita, a decedat la vârsta de 250 de ani, în martie 2006.
Scoica Quahog - potrivit specialiştilor, această specie poate vieţui mai mult de 400 de ani. Trăieşte în apele Oceanului Atlantic.
Cinachyra Antarctica - este o specie de burete de mare, care trăieşte în apele extrem de reci ale Oceanului Antarctic. Poate trăi până la 1550 de ani, potrivit estimărilor experţilor.

Nu moare niciodată
Meduza Turritopsis nutricula este originară din Caraibe, are un diametru de aproximativ 5 mm şi ar putea fi singurul animal din lume care deţine secretul tinereţii veşnice. Aceasta poate să treacă, în mod constant, de la stadiul de adult matur la cel de polip imatur şi astfel nu există o durată-limită a vieţii sale.