Main menu

header

de Dana Purgaru

Aşa cum omul îmbătrâneşte şi devine mai sensibil la unele lucruri, aşa este şi pisica. O dată cu înaintarea în vârstă, animalele se resimt în mod similar nouă, la o vârstă corespondentă. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre impactul bătrâneţii la feline.

Despărţirea duce la agresivitate
Se ştie că pisicile sunt mai puţin sociabile decât câinii, că sunt mai independente şi mai uşor de stresat. Spre deosebire de lătrători, care nu acordă o foarte mare importanţă modificărilor din locuinţă, felinele se pot stresa numai dacă simt prezenţa unei persoane străine, dacă s-au făcut reamenajări, s-au adus alte covoare, au apărut animale noi sau dacă s-a schimbat domiciliul. Toate acestea pot duce la comportamente deviate, în special dacă pisica şi motanul sunt în vârstă.
Un alt factor de stres e despărţirea. „Dacă felina este obişnuită o vreme îndelungată cu o persoană, lipsa acesteia va declanşa aşa-numitul sindrom anxios de despărţire, care se poate manifesta prin agresivitate excesivă sau, dimpotrivă, prin letargie, anorexie şi depresie”, ne-a spus medicul veterinar.

Poate apărea demenţa senilă
Şi starea de sănătate joacă un rol important. „Unele stări patologice precum diabetul, hipertiroidismul, colitele, afecţiunile hepatice pot duce şi ele la modificări comportamentale”, a completat specialistul. Potrivit acestuia, o dată cu avansarea în vârstă, în afară de pericolele mai sus enumerate, stăpânii de feline se pot confrunta şi cu demenţa senilă, aşa cum se întâmplă şi la oameni, iar schimbarea mediului şi lipsa unei persoane cu care era obişnuit animalul vor putea declanşa sau chiar agrava stările de demenţă senilă, marcate de confuzie, apatie, agresivitate spontană, anorexie şi comportament deviat.
În unele cazuri, anorexia şi afecţiunile cronice concurente pot duce chiar la deces.
Pentru a evita astfel de neplăceri trebuie să vă protejaţi pisica bătrână de factori de stres, să nu o lăsaţi prea mult timp singură şi să îi acordaţi mai multă atenţie şi afecţiune.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.