Main menu

header

de Dana Purgaru

Dihorul domestic este din ce în ce mai des întâlnit în casele iubitorilor de animale de la noi. Cei care îşi doresc un asemenea exemplar însă nu trebuie să îl achiziţioneze din locuri nesigure, inclusiv din natură, ci doar din crescătorii, pentru a evita anumite boli specifice acestui animal.

Verificaţi actele de provenienţă
Dacă vă doriţi unul sau mai mulţi dihori trebuie să vă interesaţi cu privire la crescătoriile de astfel de animale, pentru a beneficia de acte de provenienţă şi de un certificat sanitar-veterinar, care să ateste starea de sănătate a animăluţului. Documentul de provenienţă certifică faptul că animalul vine dintr-o sursă sigură, iar actul de sănătate certifică faptul că nu este purtător de boli. Aceste lucruri sunt esenţiale, deoarece aceste carnivore sunt purtătoare a numeroase boli, multe dintre ele contagioase, inclusiv turbarea. De asemenea, puiul achiziţionat trebuie să aibă cel puţin un vaccin şi să fie deparazitat.

Vaccinarea este esenţială
Printre cele mai serioase boli întâlnite la dihor se numără jigodia, o boală virală fatală. Simptomele sunt: cojirea nasului, scurgeri din nas şi din gură, tuse şi semne neurologice. Ca măsură de prevenire se recomandă vaccinarea.
La fel ca în cazul altor animale, paraziţii pot fi o problemă neplăcută, de aceea trebuie efectuată deparazitarea, la intervale regulate, atât cea internă (împotriva viermişorilor intestinali), cât şi cea externă (contra puricilor şi a căpuşelor).

Pot contacta gripa umană
Dihorii sunt foarte receptivi şi la gripa umană, exemplarele bolnave prezentând strănut, secreţii nazale şi lacrimale, letargie şi apetit scăzut. Pentru tratament trebuie să vă adresaţi de urgenţă unui medic veterinar specializat în astfel de animale.
Căpuşele de urechi (Otodectes cynotis) sunt în mod particular specifice dihorilor, animalele afectate având ca semne tipice de boală secreţii dense de culoare maro închis în urechi. Tratamentul se efectuează la nivel local.
O altă problemă des întâlnită la dihorii mai în vârstă o reprezintă durerile dentare cauzate de alimentaţia necorespunzătoare, care duce la apariţia tartrului. Pentru prevenţie se face detartrajul la cabintele veterinare.

Sfat! O informare temeinică şi o îngrijire corespunzătoare vor elimina factorii de risc ce pot ameninţa viaţa dihorului dumneavoastră.