Main menu

header

de Dana Purgaru

Odată cu încălzirea vremii, dar şi din pricina umezelii crescute, căpuşele au devenit din nou o ameninţare la adresa animalelor, ce pare de nestăvilit. Aceşti paraziţi pot transmite boli grave gazdelor lor, cum este babesioza, ce poate duce chiar la moartea victimei în doar câteva zile. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, atrage atenţia proprietarilor de animale de companie să le deparaziteze constant şi să se prezinte la medic la primele semne de boală.

Afecţiunile transmise pot duce la deces
Paraziţii externi, cum sunt puricii şi căpuşele, pun în pericol sănătatea şi viaţa câinilor, care sunt plimbaţi afară sau care stau în curte, dar şi a pisicilor din case, care se pot infesta cu paraziţi de pe hainele sau încălţămintea proprietarilor. „În cazul parazitismului cu purici şi căpuşe creşte posibilitatea transmiterii unor boli grave cum sunt, de exemplu, babesioza, hemobartoneloza sau leishmanioza”, ne-a spus medicul veterinar. Unele dintre aceste afecţiuni parazitare afectează celulele sângelui şi pot duce chiar la deces.

Mergeţi la medic de la primele semne!
În această perioadă, cabinetele veterinare sunt pline de cazuri de babesioză, o afecţiune de care este răspuzătoare căpuşa. Semnele care ar trebui să vă îngrijoreze în cazul contactării unei astfel de boli sunt: lipsa poftei de mâncare, apatie (animalul nu se mai joacă şi stă retras), urină închisă la culoare, febra şi paloarea mucoaselor. Moartea poate surveni în doar câteva zile, de aceea trebuie să vă prezentaţi de urgenţă cu patrupedul la cabinetul veterinar, unde i se vor face teste de sânge şi se va începe tratamentul.
Singura metodă de prevenţie a bolilor transmise de paraziţii externi este deparazitarea externă, la trei-patru săptămâni, cu produse speciale, de calitate. Aceasta nu trebuie neglijată, deoarece orice „portiţă” deschisă în bariera imunităţii poate duce la îmbolnăvire.

Deparazitarea internă
Deosebit de importantă este şi deparazitarea internă, deoarece infestarea cu diverşi „viermişori” duce la slăbirea organismului din cauza scăderii aportului de nutrienţi necesari animalului. Procedeul se realizează mai rar decât cel extern, o dată la trei luni, tot cu produse speciale, de la farmaciile veterinare.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.