Main menu

header

de Dana Purgaru

Păsările de colivie înveselesc casele proprietarilor şi sunt o adevărată încântare şi pentru oaspeţi. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, ne-a spus mai multe despre sănătatea celor mai des întâlnite păsări de companie.

Stau zburlite şi refuză hrana
O pasăre sănătoasă trebuie să aibă penele lucioase, întregi şi ferme, fecalele de consistenţă crescută, cu foarte puţin sau fără lichid, fără miros. Trebuie să fie vioaie şi comunicativă, să nu aibă excrescente pe lângă cioc sau la nivelul picioarelor şi să aibă poftă de mâncare. O pasăre bolnavă nu mai mănâncă, stă zburlită, fecalele sale sunt moi, verzui, cu mult lichid şi cu un miros urât, iar ciocul este decolorat şi prezintă cruste. Dacă observaţi astfel de simptome, mergeţi de urgenţă la medicul veterinar.

Zebrele australiene sunt rezistente
Păsări de dimensiuni mici, gălăgioase, mereu vesele, preocupate de cuib şi receptive la tot ce este în jurul lor, zebrele australiene sunt destul de rezistente. Ele pot convieţui mai multe într-o colivie şi se înţeleg bine şi cu alte specii precum canarul sau păsările Agapornis. Îngrijirea e simplă şi ţine de asigurarea hranei şi a apei necesare, dar şi a unor jucărioare ce se pot găsi în petshopuri, pentru a preveni monotonia.

Canarii, mai pretenţioşi
Canarii sunt ceva mai pretenţioşi, într-o cuşcă de dimensiunea celei în care vieţuiesc mai multe zebre putând sta doar o pereche de canari, deoarece sunt mai puţin sociabili. „Căsuţa” acestora trebuie să fie mai degrabă lungă decât înaltă, ciclul de lumină trebuie să mimeze cel natural, iar păsările trebuie să fie ferite de curenţi de aer. Masculul cântă mai mult decât femela, aceasta fiind ocupată aproape tot timpul cu depunerea de ouă.

Papagalilor Agapornis le place să li se dea atenţie
Agapornis este o specie de papagali mici ce stau în pereche. Ei necesită o atenţie mai mare în ceea ce priveşte asigurarea unui spaţiu mai mare decât pentru alte păsări. Sunt vietăţi foarte sociabile, dar şi foarte sensibile. Îngrijirea lor necesită, uneori, în cazurile de creştere vicioasă, scurtarea ciocului şi tăierea ghearelor. Lipsa jucăriilor sau a interacţiunii cu stăpânul poate duce la monotonie şi la devieri de comportament, aşadar, dacă aveţi astfel de păsări, asiguranţi-vă că le oferiţi timpul necesar.

Sfat! Păsările sunt foarte uşor de stresat, aşadar asiguraţi-vă că nu stau singure, că nu sunt deranjate de alte animale şi nu le schimbaţi locul cuştii.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.