Main menu

header

de Dana Purgaru

Sterilizarea sau castrarea căţelei este una dintre cele mai frecvente operaţii desfăşurate în cabinetele veterinare, aceasta fiind benefică şi recomandată pentru sănătatea animalului care nu are valoare genetică (pedigree) pentru reproducere sau care a atins o vârstă la care nu mai este indicat să facă pui. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii pentru a înţelege în ce constă această intervenţie.

E nevoie de dietă
Sterilizarea este o manoperă chirurgicală şi, de aceea, ea trebuie realizată cu anestezie generală. Din cauza eventualelor probleme în timpul intervenţiei, căţeaua trebuie să suporte o dietă de 12 ore pentru alimente solide şi de două ore pentru lichide. „Operaţia se realizează în interiorul abdomenului şi este de o complexitate medie, tehnica recomandată fiind de ovariohisterectomie totală. Cu toate că este o procedură realizată de majoritatea medicilor veterinari de liberă practică, până la urmă este o intervenţie chirurgicală cu abdomen deschis şi trebuie să se respecte toate regulile de asepsie şi de profilaxie antiinfecţioasă”, ne-a spus medicul veterinar.

Trebuie supravegheată
„Animalele nu sunt, în mod natural, rezistente la infecţii postoperatorii pentru a putea suporta intervenţii în medii nesterile. De aceea, încă de dinaintea operaţiei sunt necesare administrarea parenterală a antibioticelor şi a analgezicelor, această din urmă categorie de medicamente fiind destinată reducerii durerii postoperatorii”, a completat specialistul.
După intervenţie trebuie administrată, în mod medical corect, terapia antiinfecţioasă timp de şapte zile, iar pentru a preveni automutilările sau traumele la nivelul operaţiei sunt necesare condiţii de adăpostire şi de hrănire adecvate, sub supraveghere medicală, în primele două-trei zile.

Analize prealabile
Pentru operaţie este nevoie de semnătura stăpânului. „Sterilizarea se face la cererea proprietarului, după ce este obţinut acordul scris al acestuia pentru intervenţia chirurgicală. Mai trebuie spus că operaţia se efectuează după un consult general şi după realizarea unor analize preoperatorii pentru a scoate în evidenţă cât mai mult din riscurile anestezice şi/sau operatorii, cum ar fi, de exemplu, unele suferinţe hepatice, renale, hemofilii, anemii şi altele”, a mai spus medicul. Operaţia de castrare durează circa 25-30 de minute, dar se poate întinde chiar şi până la o oră.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.