Main menu

header

de Dana Purgaru

Borelioza sau boala Lyme este o afecţiune foarte gravă, transmisă de căpuşe, ce produce neplăceri atât în cazul animalelor, cât şi al oamenilor. Denumirea sa provine de la oraşul american în care, în anii ’70, s-au identificat un număr foarte mare de cazuri. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara” din Bucureşti, vă oferă mai multe informaţii despre aceasta.

Produce febră, apatie şi dureri musculare
Microorganismul bolii Lyme este de formă alungită şi spiralată şi până să ajungă în organism trăieşte în căpuşele ce au parazitat şi s-au alimentat cu sânge de la un animal bolnav. „Imediat după contactare, boala produce febră, apatie, dureri musculare şi leziuni cutanate specifice, numite eritem migrator, vizibil în cazul oamenilor. Este o zoonoză şi, da, poate afecta şi oamenii. În cazul acestora, evoluţia iniţială, de tip gripal, ar trebui să dea de gândit”, ne-a declarat medicul veterinar.

Tratamentul e dificil în faze avansate
Rezervorul pentru această boală este reprezentat de rozătoare şi de alte animale bolnave, ce servesc drept gazdă pentru parazitismul cu căpuşe, mai ales din genul Ixodes (de dimensiuni mici, de culoare roşie). „În faza iniţială, tratamentul dă rezultate bune dacă se folosesc antibiotice precum Cefalosporinele, Doxiciclina şi Amoxicilina. În cazurile în care boala trece neobservată, din cauza semnelor nespecifice de tip reumatoid sau de tip gripal, se poate ajunge la formă cronică, în care se constată dureri musculare şi semne de afectare a sistemului nervos precum diferite tipuri de paralizii sau chiar şi encefalite. În această fază, tratamentul este greoi şi lipsit de succesele scontate. În cazul oamenilor se poate ajunge până la dereglări severe de comportament, ce mimează schizofrenia”, a completat specialistul.

Poate fi confundată cu alte afecţiuni similare
În anumite cazuri, chiar după efectuarea unui tratament corespunzător, semnele de îmbunătăţire relativă se pot observa chiar şi după şase luni.
Un mare pericol în cazul bolii Lyme este faptul că fazele iniţiale pot fi trecute cu vederea ca urmare a asocierii cu alte afecţiuni transmise de căpuşe, precum Babesioza sau Anaplasmoza. „Pericolul este dat de posibilitatea ca două sau mai multe astfel de boli să coexiste la un animal, iar identificarea uneia dintre ele să lase celelalte netratate. Diagnosticul este serologic, însă, din păcate, în multe situaţii, acesta poate fi neconcludent sau dificil de interpretat”, ne-a mai spus medicul.
Pentru a vă feri atât pe dumneavoastră, cât şi animalul, trebuie să respectaţi indicaţiile de deparazitare externă a acestuia şi să vă prezentaţi la cabinetul veterinar încă de la primele simptome.

Aveţi un căţel, o pisică, un papagal sau orice alt animal care vă este drag şi doriţi să aflaţi cum să îl îngrijiţi, dacă hrana pe care i-o daţi este corespunzătoare sau ce semnifică un anumit simptom pe care l-aţi observat la acesta? Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă va răspunde, în paginile revistei Taifasuri, la toate întrebările o dată la două săptămâni.

Consultaţie gratuită

Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.