Main menu

header

de Dana Purgaru

În rezervaţia naturală Pukaha Mount Bruce Wildlife, ce se întinde pe o suprafaţă de 942 de hectare şi care se află în zona Wairarapa din Noua Zeelandă, a avut loc recent un fapt mai puţin obişnuit: a eclozat o pasăre Kiwi complet albă. Este primul exemplar de acest tip care s-a născut în captivitate.

Botezată Manukura
Puiul alb de Kiwi se numără printre urmaşii unor exemplare care au fost transferate în urmă cu un an din Insula Little Barrier în rezervaţia Pukaha. Pasărea a fost numită Manukura, numele ei putând fi tradus drept „făptură de rang înalt”, deoarece reprezintă „o pată de culoare” între celelalte exemplare maro. Acest eveniment marchează sfârşitul celui mai reuşit sezon de reproducere a păsărilor Kiwi din rezervaţie, care a rezultat în 14 pui eclozaţi în captivitate.

Simbolul Noii Zeelande
Păsările Kiwi (Apteryx australis), simbol al Noii Zeelande, sunt pe cale de dispariţie. Au 30 cm, aripile lor sunt atrofiate, nu au coadă şi nu pot zbura. Se hrănesc cu larve de insecte, sunt preponderent nocturne şi trăiesc în vizuini săpate în pământul umed. Ouăle lor cântăresc până la 450 g, ceea ce reprezintă aproximativ 25% din greutatea femelei. Raportate la proporţiile păsării, acestea sunt cele mai mari ouă dintre toate speciile.